Rusia pune la pământ orice fel de competiție pentru exportul de grâu în Egipt

Achizitorul de stat din Cairo a cumpărat pentru a șasea oară consecutiv exclusiv grâu rusesc. COFCO a fost singurul ofertant de grâu românesc

gasc-graf-5a0dd2a124472.jpg

Gabriel Razi 16 noiembrie 2017
Egiptul, cel mai mare importator de grâu la nivel mondial, a cumpărat pentru a șasea oară consecutiv grâu din Rusia. Achizitorul de stat de la Cairo a decis să achiziționeze astăzi 240.000 MT de grâu produs de fermierii ruși la un preț mediu de 209.23 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație), cotația fiind în scădere cu 0.76 dolari/MT față de achiziția precedentă din urmă cu o săptămână.
Situația subliniază competitivitatea și supremația aproape totală pe care o are grâul rusesc în fața altor orgini pe piața din Egipt pe parcursul acestui sezon.
Egiptenii au primit astăzi opt oferte de grâu rusesc din partea a cinci comercianți și o singură ofertă de grâu românesc înaintată de chinezii de la COFCO.
Marfa românească nu a avut nicio șansa în fața prețurilor înaintate de comercianții de grâu rusesc în condițiile în care egiptenii au cumpărat astăzi grâu la un preț mediu FOB de 194.64 dolari/MT, iar oferta depusă de COFCO a fost cu 9.34 dolari/MT mai scumpă.
Egiptenii au cumpărat astăzi trei vapoare de câte 60.000 MT de grâu rusesc de la Daewoo, GTCS și Garant Logistic la prețul de 209.45 dolari/MT C&F. 
Cotația identică a celor trei comercianți a fost formată din prețul brut din port de 194.65 dolari/MT la care s-au adăugat 14.80 dolari/MT sub forma costului de transport al mărfii pe mare.
GTCS a reușit să câștige în cadrul aceleiași licitații încă un contract pentru a livra 60.000 MT de grâu rusesc la prețul de 194.65 dolari/MT FOB la care se adaugă alți 13.95 dolari/MT sub forma costului de transport al mărfii pe mare. Cotația C&F inainata de GTCS s-a ridicat la 208.60 dolari/MT.
Contractul de astăzi are stabilită perioada de încărcare în intervalul 1-10 Ianuarie 2018.
În urma acestei licitații, Rusia ajunge la 3.1 milioane MT de grâu vândute în Egipt, fiind de departe cel mai mare furnizor al acestui importator. 
România rămâne deocamdată cu cele 600.000 MT livrate deja în perioada 1 Iulie-9 Septembrie.
Licitația de astăzi din Egipt a avut loc sub auspiciile incertitudinilor generate de situația condițiilor de calitate acceptate de importatorul nord-african.
Ieri, un tribunal egiptean a anulat hotărârea guvernamentală ce legifera un conținut maxim acceptabil de 0.05% al ciupercii “cornul secarei” în volumele de grâu cumpărate din import. 
Ca reacție, reprezentanții ministerului agriculturii din Egipt au anunțat că așteaptă o decizie guvernamentală care ar urma să lămurească situația, potrivit Reuters.
Incertitudinea privind condițiile de calitate a fost vizibilă și în structura ofertelor înaintate astăzi achizitorului de stat din Egipt în condițiile în care rareori pe masa nord-africanilor au ajuns mai puțin de zece oferte.
În plus, cotația înaintată de COFCO pentru grâul românesc indică faptul că acest comerciant a inclus în preț și un premium de risc în contextul unor condiții de calitate acceptabile aflate sub semnul întrebării.
Grâul românesc de panificație 12.5% se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație de 194 dolari/MT FOB, în creștere cu 2 dolari/MT fața de începutul săptămânii. Majorarea cotației românești s-a produs în principal pe fondul evoluției Euro/Dolar.
Grâul rusesc de panificație 12.5% se tranzacționa astăzi în porturile de la Marea Neagră la o cotație de 191 dolari/MT FOB, fără să aibă o volatilitate majoră față de începutul acestei săptămâni.
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial cu un volum de comenzi internaționale medii de 1 milion MT/lună și cea mai importantă piată de export atât pentru România, cât și pentru Rusia. 

 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: