Americanii de la DuPont Pioneer văd 750.000 de hectare semănate cu rapiță în această toamnă în România

Jean-Ionescu-56aa39da66e4e-582df7108be1c.jpg

Gabriel Razi 17 noiembrie 2016
Suprafața semănată cu rapiță în această toamnă de fermierii din România este estimată preliminar la 750.000 de hectare, un nivel de record absolut pentru istoria locală de cultivare a acestui produs, arată primele calcule ale producătorului american de semințe DuPont Pioneer.
Potențialul ca fermierii să recolteze rapiță vara viitoare de pe această suprafață este unul redus având în vedere că o parte din agricultori nu au semănat în condiții ideale.
„Intre 60.000 și 80.000 de hectare, chiar 100.000 de hectare pot fi pierdute în timpul iernii datorită stadiului de vegetație în care se află acum plantele”, a spus Jean Ionescu, șeful local al producătorului de semințe și pesticide Dupont Pioneer, în cadrul unei eveniment public organizat de companie.
Aceste date preliminare privind suprafața acoperită cu rapiță indică un plus de 36% față de cifrele luate în considerare anul trecut de piața locală de agrobusiness, respectiv un avans de 58% față de raportările oficiale.
Reprezentanții pieței locale de agrobusiness au luat în considerare în calculele interne 550.000 de hectare acoperite cu rapiță toamna trecută, iar datele oficiale au indicat 478.000 de hectare la nivel de economie.
„Rapița va fi o cultură regină și anul viitor, dar nu cred că producția va fi precum cea din acest an”, a spus Jean Ionescu.
România a reușit cel mai bun sezon din istorie pentru producția de rapiță în această vară pe fondul unei expuneri în creștere pe această cultură și ca urmare a condițiilor meteo prielnice.
Fermierii locali au recoltat în total 1,5 milioane de tone de rapiță la nivel de economie, în creștere cu 50% față de rezultatul precedent.
„Avem 750.000 de hectare de rapiță astfel că este posibil să avem o scădere a suprafeței de floarea-soarelui în primăvară”, a spus și Maria Cîrjă, director de marketing al DuPont Pioneer.
Rapița și floarea-soarelui sunt două produse oleaginoase complementare în planurile tactice ale fermierilor în condițiile în care scăderea suprafeței pentru unul dintre aceste produse generează potențial de creștere pentru celălalt produs și vice-versa.
„România investește anual 1,8-1,9 milioane de hectare în culturile oleaginoase, din care 1 milion de hectare sunt dedicate producției de floarea-soarelui”, a spus Jean Ionescu.
România este cel mai important cultivator de semințe și boabe oleaginoase de pe piața Uniunii Europene și, alături de Rusia și Ucraina, formează cel mai important pol de producție pentru floarea-soarelui și rapiță la nivel internațional.
Piața semințelor și boabelor oleaginoase este un segment de peste 1 miliard de euro anual la nivel de economie în România.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: