Anul consolidării în agrobusiness-ul mondial

Americanii de la Monsanto discută vânzarea către Bayer, tranzacție ce ar da naștere celui mai mare colos agro-chimic din lume

top-10-companii-agro-chimice-573da7d654a54.jpg

Gabriel Razi 19 mai 2016
Corporația americană Monsanto, cel mai mare producător de semințe agricole din lume, discută vânzarea către grupul rival Bayer, un jucător de top trei pe piața mondială a produselor agro-chimice.
Ambele companii au confirmat public negocierile, după ce săptămâna trecută presa internațională a scris despre o potențială fuziune dintre cei doi giganți ai pieței mondiale a semințelor și pesticidelor agricole.
„Executivii Bayer s-au întâlnit recent cu cei ai Monsanto pentru a discuta în privat negocierea achizitiei”, a anunțat în această dimineață corporația germană cu sediul central în Leverkusen.
Informația a fost confirmată și de reprezentanții din sediul central al Monsanto, care au precizat că au primit o ofertă nesolicitată de preluare, adăugând că discuțiile sunt preliminare și că nu există siguranța în privința unei eventuale tranzacții în viitor.
„Board-ul Monsanto analizează oferta alături de consultanții săi financiari și juridici”, au anunțat reprezentanții companiei.
Discuțiile dintre Monsanto și Bayer prefațează un an record pentru fuziuni și achiziții internaționale în industria agro-chimică globală.
Din vânător, în vânat
Negocierile de vânzare schimbă poziția Monsanto în condițiile în care anul trecut americanii erau cei care discutau preluarea unui competitor, respectiv achiziția Syngenta. Discuțiile nu s-au finalizat iar corporația elvețiană va ajunge în cele din urmă în portofoliul chinezilor de la ChemChina.
Acum americanii de la Monsanto se află în rolul unei ținte de achiziție din partea unui competitor din piața de agrobusiness.
Mișcările arată un interes puternic pentru consolidare de piață în condițiile în care Dow și DuPont au decis să fuzioneze pentru a da naștere unui alt „punct nodal” cu afaceri în segmentul pesticidelor și semințelor. Afacerile cumulate ale Dow și DuPont depășesc 16 miliarde de dolari anual.
În cazul discuțiilor, dintre Monsanto și Bayer miza este una și mai mare.
Un nou colos agro-chimic
O potențială tranzacție dintre Bayer și Monsanto va pune sub aceeași umbrelă afaceri cumulate de 26,5 miliarde de dolari anual din semințe și pesticide. 
O astfel de fuziune va crea cel mai mare colos corporativ din această industrie cu afaceri cumulate de peste 26 miliarde de dolari anual.
Totul depinde de potențiala valoare de tranzacționare a Monsanto, companie cu o capitalizare bursieră de 42 miliarde de dolari, și de obținerea tuturor acordurilor din partea diverselor autorități de competiție.
Ramificațiile unei potențiale tranzacții vor fi globale având în vedere amplitudinea operațiunilor celor două corporații.
Monsanto are poziții de forță în Statele Unite și, în special, în segmentul semințelor profesionale pentru agricultură, iar Bayer este un pilon cheie în piața mondială a pesticidelor cu capete de pod strategice atât în Europa, cât și în Asia.
Implicații și în România
O potențială fuziune dintre Bayer și Monsanto va avea implicații și pe piața agricolă românească în condițiile în care ambele companii activează local.
Bayer este implicată în agricultură prin distribuția de produse pentru protecția plantelor și semințe de rapiță, iar Monsanto vinde semințe de rapiță și porumb și produse pentru protecția plantelor și operează o stație de procesare și condiționare a semințelor în apropierea Capitalei.
Germanii de la Bayer au încheiat anul trecut cu afaceri locale de 157 milioane de euro, în creștere cu 12,5% față de 2014, arată Ministerul Finanțelor.
Germanii țin pe aceeași entitate fiscală atât operațiunile agricole, cât și pe cele din industria farmaceutică.
Rezultatele financiare locale de anul trecut ale Monsanto nu sunt încă disponibile public. Americanii au rulat local 108 milioane de euro în 2014.
Monsanto și Bayer concurează local cu alți jucători multinaționali precum Syngenta, DuPont, Dow, Adama sau BASF.


 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: