Primele prețuri pentru grâul din nouă recoltă

Ameropa a vândut 100.000 de tone de grâu românesc din noua recoltă în Iordania

iordania-5799f09ca572c-58ad400fe4ac9.jpg

Gabriel Razi 22 februarie 2017
Ameropa, unul dintre cei mai mari comercianți de materii prime agricole de pe piața locală, a câștigat o licitație pentru a livra 100.000 de tone de grâu românesc din nouă recoltă către achizitorul de stat din Iordania.
Încărcarea celor două vapoare de grâu din recolta anului 2017 este stabilită pentru intervalele 16-31 iulie și 1-15 august.
Livrarea va fi făcută în portul iordanian Aqaba.
Prețul mediu obținut de Ameropa în cadrul acestei licitații se ridică la 202 dolari/MT (191.5 euro/MT) C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație), potrivit informațiilor din mediul comercial internațional.
Nu există informații publice referitoare la structura detaliată de preț, dar prețul transportului pentru 50.000 de tone de grâu din bazinul Mării Negre până în porturile din Iordania se ridică în prezent la 20 dolari/MT.
Rezultă astfel un preț FOB (preț cu marfa livrată în Constanța, încărcată pe vapor) estimat la 182 dolari/MT (172.5 euro/tonă). 
Grâul de panificație din nouă recoltă – cu livrare în iulie – se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de 165 dolari/MT DAP (156.5 euro/MT).
Grâul românesc de panificație 12% din recolta veche se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de 178 euro/MT FOB. 
Cotația C&F obținută de Ameropa în cadrul licitației organizate în Iordania este cu 1,75 dolari/MT mai mică față de prețul la care acest cumpărător a cumpărat grâu în perioada similară a anului trecut.
Rezultatul acestei licitații reprezintă unul dintre primele repere certe de preț privind cotația grâului de la începutul sezonului 2017/2018 ce va începe oficial în luna iulie a acestui an.
Pe masa autorităților iordaniene au ajuns și ofertele depuse de Cerealcom Dolj și Casillo Commodities.
Traderul cu sediul central în localitatea doljeană Segarcea a înaintat o ofertă de preț de 211 dolari/MT (200 euro/MT) C&F.
La rândul lor, italienii de la Casillo Commodities au mizat pe o ofertă de preț de 215 dolari/MT (203 euro/MT) C&F.
Iordania este una dintre cele mai importante destinații ale grâului românesc, clasându-se sezon de sezon între primele cinci piețe de export pentru marfa produsă de fermierii locali.
Această destinație este cunoscută internațional ca fiind una dintre cele mai dificile în condițiile în care specificațiile de calitate impuse sunt considerate a fi restrictive de operatorii comerciali.
 
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: