BOOM DE CUMPĂRĂTURI PE FINAL DE SEZON

Arabia Saudită, Algeria și egiptenii au cumpărat 2.3 milioane de tone de grâu și orz din recolta curentă în ultimele șapte zile. România stă pe bară pentru că nu mai are ce să ofere pe final de sezon

Romania-sta-pe-bara-58d0496628ea9.jpg

Gabriel Razi 20 martie 2017
Arabia Saudită, Algeria și achizitorul de stat din Egipt (GASC) au cumpărat 2.3 milioane MT de grâu și orz în ultimele șapte zile din piața internațională.
Întregul volum de marfă cumpărat de cei trei cumpărători internaționali strategici din piață grânelor vizează preluarea de marfă din recoltele sezonului actual.
Cele trei economii au cumpărat și alte 600.000 MT de grâu și orz ale căror perioade de încărcare se pretează pentru marfa din noul sezon 2017/2018 (iulie 2017/iunie 2018).
Arabia Saudită a cumpărat în urmă cu șapte zile 550.000 MT de grâu de origine opțională la un preț mediu de 219.8 dolari/MT C&F (preț cu marfă livrată în portul de destinație).
Întreaga cantitate este din recolta sezonului curent 2016/2017, iar perioadele de încărcare încep pe 1 Mai și se întind până pe 30 Iunie.
Acest cumpărător a preluat și alte 180.000 din noile recole la un preț mediu de 222.29 dolari/MT C&F. Perioadele de încărcare încep pe 1 Iulie și se întind până 20 iulie.
O zi mai târziu, respectiv 14 Martie, achizitorul de stat din Egipt a revenit în piața internațională și a făcut una dintre cele mai importante achiziții ale acestui sezon.
Egiptenii au cumpărat 420.000 MT de grâu din Rusia, Ucraina și Franța cu încărcare în perioada 15-25 Aprilie la un preț mediu de 209.54 dolari/MT C&F.
Cerealcom Dolj a fost singurul comerciant de grâu românesc care a oferit grâu local în cadrul acestei licitații, însă prețul înaintat achizitorului de stat din Egipt a fost mult peste cotațiile comercianților competitori care au mizat pe grâul rusesc, ucrainean sau franțuzesc.
În urmă cu trei zile, a fost rândul Algeriei să fie activă în piața de achiziții internaționale de grâne printr-o preluare de 480.000 MT de grâu cumpărat din Statele Unite și Franța.
Algerienii au cumpărat grâul franțuzesc și american la un preț mediu de 207.00 dolari/MT C&F, perioada de încărcare fiind stabiltia pentru luna Mai. 
Întreaga cantitate este cumpărată din recolta valabilă pentru sezonul curent.
Valul de achiziții din ultimele șapte zile a fost completat de revenirea în forță în piața a Arabiei Saudite.
Arabia Saudită a cumpărat astăzi 845.000 MT de orz furajer de origine opțională din recolta curentă și alte 420.000 MT de marfă cu perioade de încărcare pretabile pentru noul sezon 2017/2018.
Arabia Saudită a cumpărat orzul de origine opțională din recolta curentă la un preț mediu de 190.6 dolari/MT C&F și marfă din recolta nouă la un preț mediu de 184.37 dolari/MT C&F.
Achiziția de 2.3 milioane MT de grâu și orz făcută de Algeria, Arabia Saudita și de Egipt din piața internațională este un eveniment extrem de rar prin prisma volumului neobișnuit de mare achizitonat într-un interval relativ scurt.
Situația actuală arată existența potențialului de livrări pe întreaga perioadă a sezonului pentru cumpărătorii tradiționali de grâne din România.
În prezent, agricultura locală mai are însă volume reduse de oferit către piețele de export în condițiile în care programele de export au fost deja realizate aproape în totalitate până în prezent.
Comercianții prezenți local au exportat 4.6 milioane MT de grâu românesc către destinații extra-comunitare în perioada 1 Iulie 2016/15 Martie 2017.
Ritmul de export din acest interval acoperă 98% din cantitatea disponibilă pentru livrări internaționale în acest segment până la sfârșitul sezonului.
Traderii au încărcat și alte 1.1 milioane MT de orz în același interval pentru destinații extra-comunitare, volum ce acoperă peste 70% din cantitatea prognozată pentru livrări în acest segment.
Exportul extra-comunitar de grâu realizat până în prezent acoperă 54% din recolta de grâu strânsă de pe câmp vara trecută, iar volumul de orz livrat clienților din afara Uniunii Europene acoperă 57% din recolta curentă.
Ritmul puternic de livrări pentru grâu și orz din debutul sezonului comercial 2016/2017 privează agricultura locală de încasări suplimentare în condițiile în care prețurile de tranzacționare din prezent sunt peste cele din debutul sezonului, perioada în care este concentrat grosul exporturilor pentru grâu și orz.
Prețul maxim al grâului românesc de export FOB Constanța din luna Iulie a anului trecut a fost de 158 euro/MT. 
Aceeași marfă se tranzacționa astăzi în port la un preț mediu de 178 euro/MT FOB.
Prețul maxim al orzului furajer de export FOB Constanța din luna Iulie a anului trecut a fost de 154 euro/MT FOB. 
Aceeași marfă avea astăzi o cotație medie în port de 157 euro/MT FOB.
  
 
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: