PRIMELE DOUĂ PIEȚE DE EXPORT ALE ORZULUI ROMÂNESC

Arabia Saudită și Iordania au cumpărat 873.000 MT de orz din piața internațională în ultima săptămână

panamax-constanta-5a2002fd95635.jpg

Gabriel Razi 30 noiembrie 2017
Arabia Saudită și Iordania, doi dintre cei mai mari zece importatori de orz la nivel mondial, au ținut capul de afiș al pieței orzului în această săptămână în condițiile în care cei doi importatori au comandat 873.000 MT de la furnizori internaționali, un nivel de import neobișnuit de mare pentru această perioadă a anului.
Arabia Saudită și Iordania sunt cei mai importanți clienți internaționali ai orzului românesc și două piețe cu influență asupra parcursului cotațiilor acestui produs în piața internațională.
Saudiții au cumpărat 723.000 MT de orz de la furnizori internaționali la o cotație medie de 215.1 dolari/MT C&F cu încărcare în primele două luni ale anului viitor.
Cotația la care saudiții au semnat pentru acest volum este cu 1.8 dolari/MT mai mică față de prețul pe care aceștia l-au plătit pentru 540.000 MT de marfă comandată la începutul lunii Octombrie și care a fost încărcată pe parcursul acestei luni și urmează să fie încărcată și in Decembrie.
Iordanienii au completat comenzile făcute de saudiți cu încă 100.000 MT cumpărate ieri de la comerciantul GTCS la o cotație medie de 219.75 dolari/MT C&F pentru perioade de încărcare din lunile Martie și Aprilie ale anului viitor.
Cotația la care iordanienii au cumpărat ieri orz este cu 7.25 dolari/MT mai mică față de achiziția precedentă ce are perioade de încărcare stabilite pentru luna Martie a anului viitor.
În cadrul licitației de ieri din Iordania, traderul elvețian Ameropa a oferit 50.000 MT de orz românesc la o cotație de 229 dolari/MT C&F, însă lotul nu a fost selectat de oficialii iordanieni.
Orzul românesc cu livrare în prima lună a anului viitor se tranzacționează în prezent între 190 și 194 dolari/MT FOB Constanța.
Cerere puternică+aglomeratie în porturi la Marea Neagra=boom de prețuri
Orzul a fost produsul cerealier ce a înregistrat de departe cea mai importantă creștere a cotațiilor în primele cinci luni (Iulie-Noiembrie) ale acestui sezon comercial.
Cotația medie a orzului de la Marea Neagră (România-Rusia-Ucraina) a crescut cu circa 41 de dolari/MT în acest interval ca urmare a unui cumul de factori ce a inclus cererea puternică din Orientul Mijlociu, dar și dificultățile logistice.
Recoltele mari de grâu și porumb din Ucraina și Rusia au generat aglomerație în porturile de la Marea Neagră, astfel că orzul și-a făcut mai greu loc în planurile exportatorilor în debutul sezonului pentru ca apoi să apără la orizont comenzile plasate de marii importatori.
Lipsa volumelor disponibile rapid pentru a fi încărcate și trimise către piețele de export i-a împins pe operatori să majoreze cotațiile, generând astfel “raliul” de preț total ieșit din tiparele pieței pe care l-a înregistrat orzul.
Deși un jucător relativ mic pe piața orzului, România a beneficiat de dificultățile logistice pe care le-au întâmpinat competitorii de la Marea Neagră.
Vase la încărcat în portul Constanța. Acoperim contractele ucrainenilor
Vasul Levantes sub pavilionul Insulelor Marshall a ajuns în urmă cu două zile în portul Constanța în terminalul United Shipping Agency (USA) pentru a încărca 30.000 MT de orz pentru Arabia Saudită. 
Vasul a poposit anterior în portul Odessa din Ucraina unde a încărcat o cantitate similară de marfă.
Acest vapor plin cu orz face parte din lista de comenzi internaționale plasată la începutul lunii Octombrie de Arabia Saudită.
Jawor, un alt vas plin cu 66.000 MT de orz, a plecat în urmă cu două zile din terminalul USA deținut de traderul COFCO către portul saudit Jeddah.
Arabia Saudită a cumpărat 650.000 MT de orz românesc în primele cinci luni ale acestui sezon, iar Iordania a comandat alte 52.000 MT.
România a exportat aproximativ 1 milion MT de orz în primele cinci luni ale sezonului, volum similar cu cel plasat în piața internațională în perioada similară a anului de piață precedent.
MAI MULT DE JUMĂTATE DIN ORZUL ROMÂNESC DE EXPORT DIN  ULTIMUL DECENIU A AJUNS  ÎN ARABIA SAUDITĂ ȘI IORDANIA
Arabia Saudită și Iordania s-au afirmat în ultimul deceniu ca cele mai importante două piețe de export ale orzului românesc.
În acest interval, cei doi mari importatori au cumpărat puțin peste 6 milioane MT de orz din România, adică 56% din întreg volumul de orz vândut internațional de comercianții prezenți pe piața locală.
Arabia Saudită a cumpărat orz din România în fiecare din ultimii zece ani, cumulând aproape 5 milioane MT în acest interval, iar Iordania a achiziționat restul de 1 milion MT începând cu anul de piață 2010/2011.
Iordania a accelerat campania de cumpărături de orz din România începând cu sezonul 2014/2015,
Arabia Saudită va importa în acest sezon 9.5 milioane MT de orz din piața internațională, fiind și cel mai mare cumpărător la nivel mondial, iar Iordania are un nivel de import de 0.7 milioane MT, fiind printre cei mai mari zece importatori la nivel mondial.
Arabia Saudită și Iordania folosesc orzul sub formă de hrană pentru ovine în condițiile în care amândouă economii sunt mari exportatoare de ovine în regiunea Orientului Mijlociu.
Orzul cumpărat din piața internațională este folosit și pentru a hrăni cămilele sau sub formă de cupaj alături de grâu în industria de morărit și panificație.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: