E OFICIAL - UPDATE

Bayer preia Monsanto într-o tranzacție gigantică de 66 miliarde de dolari

2331708873279baggingoperationSinesti-57d93c6b4eaa1.jpg

Gabriel Razi 14 septembrie 2016
Bayer, unul dintre cei mai mari jucători din industria agro-chimică din lume, preia corporația americană Monsanto într-o tranzacție istorică cu o valoare de 66 miliarde de dolari, au anunțat astăzi cele două companii. 
Bayer va plăti un premium de 44% față de valoarea pe care o aveau acțiunile Monsanto la începutul discuțiilor dintre cele două părți.
„Suntem mulțumiți să anunțăm fuziunea a două organizații grozave”, a anunțat astăzi Werner Baumann, CEO al Bayer.
De cealaltă parte, Hugh Grant, CEO al Monsanto, a anunțat că tranzacția reprezintă un testament a tot ceea ce corporația americană a realizat pentru acționarii săi.
„Credem că această unire cu Bayer reprezintă cea mai convingătoare valoare pentru acționarii nostri”, a spus șeful Monsanto.
Anunțul comun al celor companii vine la aproximativ cinci luni distanță de momentul în care au apărut primele informații publice privind discuțiile dintre cele două părți.
În acest interval, piața a fost inundată de speculații privind forma pe care o va avea în viitor mediul de agrobusiness internațional, odată cu oficializarea înțelegerii dintre americani și germani.
Aceste discuții au fost alimentate și de consolidarea accelerată a pieței agro-chimice. Dow și DuPont se află în prezent în toiul unei alte fuziuni gigantice, iar chinezii de la ChemChina preiau corporația elvețiană Syngenta.
Au ținut la preț
Cele cinci luni de discuții pe marginea cedării Monsanto au adus un plus de 4 miliarde de euro în conturile acționarilor corporației americane.
Negocierile au plecat de la pragul de 62 miliarde de dolari și au fost ajustate succesiv până la nivelul din prezent, după ce conducerea centrală a Monsanto a anunțat în repetate rânduri că ofertele germanilor nu acoperă valoarea reală a grupului cu sediul central în orașul american St. Louis.
Unul dintre elementele cheie în realizarea înțelegerii a fost preluarea acțiunilor Monsanto cu ajutorul plăților cash și nu prin intermediul unei tranzacții complexe de tipul celor ce implică schimbul de acțiuni.
Bayer va strânge cele 66 de miliarde de dolari necesare printr-o emisiune de obligațiuni cu o valoare de până la 19 miliarde de dolari și prin intermediul unei finanțări sindicalizate de 57 miliarde de dolari obținute de la BofA Merrill Lynch, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC și JP Morgan.
Această sumă cash s-a dovedit a fi suficientă pentru a determina capitularea Monsanto, chiar dacă americanii se aflau anul trecut în poziția vânătorului.
La acel moment, Monsanto derula discuții privind achiziția rivalilor de la Syngenta.
Vor integra afacerile complementare
Acum corporația americană ajunge sub umbrela globală a Bayer, operațiunile complementare ale celor două entități urmând a fi integrate într-un singur angrenaj mamut cu ramificații la nivel mondial.
Divizia de semințe și sediul central din America de Nord ale Monsanto vor rămâne în St. Louis, iar divizia de protecție a plantelor va fi condusă din sediul Bayer din Monheim din Germania. Noua entitatea va avea prezențe importante și în San Francisco și în Durham (Carolina de Nord).
Preluarea Monsanto va transforma Bayer într-o corporație gigantică cu o poziție de lider în industria agro-chimică globală.
Integrarea afacerilor din agricultură ale Monsanto și Bayer înseamnă un business cumulat de 23 miliarde de dolari din datele bilanțurilor pe anul calendaristic 2015, potrivit anunțului comun al celor două companii.
Mai au pași de făcut
Acordul dintre Monsanto și Bayer este un element critic în finalizarea tranzacției, însă nu și ultimul. Înțelegerea va trebui să fie aprobată și de acționarii Monsanto, iar dosarul tranzacției va ajunge pe masa autorităților de concurență în piețele în care activează cele două corporații.
Anunțul oficial al Monsanto și Bayer precizează că înțelegerea ar urma să fie parafată până la sfârșitul anului viitor și că Bayer a pus deja pe masă garanții de 2 miliarde de dolari în cazul în care vor apărea dificultăți în privința obținerii tuturor avizelor necesare.
Anterior, discuțiile și potențiala tranzacție dintre Bayer și Monsanto au ridicat deja semne de întrebare atât din partea fermierilor, cât și din partea autorităților americane, argumentul principal împotriva tranzacției fiind o potențială scădere a competiției în mediul de agrobusiness.
Atât Monsanto, cât și Bayer au prezent poziții de forță și în agricultura românească.
Monsanto este unul dintre liderii pieței semințelor certificate cu afaceri în segmentul porumbului și rapiței, iar Bayer este unul dintre cei mai mari furnizori de produse pentru protecția plantelor.
Monsanto și Bayer concurează local și internaționali cu alte corporații multinaționale precum Syngenta, Dupont, Dow, Adama sau BASF.


 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: