TOPUL CELOR MAI MARI EXPORTATORI DE ORZ ROMÂNESC

COFCO și Glencore au ajuns liderii exportului de orz românesc pe baza contractelor în Arabia Saudită

33696463184e6d0f64daez-5a5f9604e4198.jpg

Gabriel Razi 17 ianuarie 2018
Traderii COFCO (China) și Glencore (Canada/Elveția) au ajuns pe primele două poziții în topul celor mai mari exportatorii de orz din portul Constanța în primele șase luni ale sezonului curent (Iulie-Decembrie 2017) ca urmare a contractelor pe care cei doi operatori le-au câștigat în Arabia Saudită, cel mai mare importator de orz la nivel mondial.
Cei doi exportatori de orz românesc au livrat cumulat 475.000 MT în primele șase luni ale sezonului curent, în creștere cu 90% față de perioada similară anterioară, arată o analiză AGROFINANCIAR, pe baza datelor de trafic portuar.
Majorarea afacerilor pe care COFCO și Glencore le-au făcut în Arabia Saudita în prima jumătate a acestui an de piață a consolidat poziția celor doi comercianți în topul celor mai mari exportatori de orz de pe piața locală.
Pe baza acestor volume suplimentare, COFCO a reușit să detroneze ADM din poziția de lider.
Per total, COFCO a exportat aproape 500.000 MT de orz în primul semestru al sezonului 2017/2018, în creștere cu două treimi față de afacerile din perioada similară anterioară.
Pe baza contractelor din Arabia Saudită, Glencore a reușit să își facă loc pe a doua treaptă a podiumului celor mai mari exporatori de orz din portul Constanța în condițiile în care în sezonul precedent comerciantul ocupă doar cea de-a cincea poziție în topul celor mai mari exporatori.
Per total, Glencore și-a majorat exportul de orz cu 210% în prima jumătate a sezonului curent și a exportat 240.000 MT, 90% din volum fiind acoperit de afacerile făcute în Arabia Saudită.
Jumătate din orzul românesc de export ajunge în Arabia Saudită
Arabia Saudită, cel mai mare importator de orz la nivel mondial, este o piață critică de export în acest segment pentru România.
În primul semestru al ultimelor zece sezoane comerciale, Arabia Saudită a cumpărat 4.3 milioane MT de orz din România, adică puțin peste jumătate din volumul trimis la export de economia locală în acest interval.
Arabia Saudită cumpără orz prin intermediul unui sistem de licitații publice controlate de stat. Saudiții cumpără volume extrem de mari de orz în cadrul acestor licitații, comenzile având cantități cuprinse între 500.000 MT și 1.5 milioane MT la fiecare licitație.
În aceste condiții, cotațiile oferite de Arabia Saudită pentru orz sunt repere pentru întreaga piață internațională și influențează cotațiile pe întreaga scenă globală a afacerilor cu orz.

Cine a stocat orz a dat lovitura
Comenzile plasate de Arabia Saudită în acest debut de sezon și disponibilitățile mai reduse ale acestui produs în porturile de la Marea Neagră au generat o situație pe care piața nu a prevăzut-o în prima jumătate a acestui sezon.
Cotația orzul în bazinul Mării Negre a înregistrat o creștere cuprinsă între 30 dolari/MT și 40 dolari/MT din luna Iulie până în Decembrie, astfel că jucătorii ce au mizat pe achiziția de orz în recolta pentru a apoi să îl stocheze sau fermierii cu strategie de stocaj au dat lovitura cu acest produs.
Spre exemplu, un vas Panamax încărcat cu 63.000 MT în portul Constanța în luna Iulie a anului trecut avea o valoare de 10 milioane de dolari, același vas încărcat în Decembrie avea o valoare de 12 milioane de dolari, un plus de 20%.
Similar, un fermier din sudul României ar fi încasat 140.000 dolari din vânzarea a 1.000 MT imediat după recoltă, în timp ce stocajul până în Decembrie i-ar fi adus încasări de 170.000 dolari, un plus de 21%.
România este pe final cu derularea campaniei curente de export de orz în condițiile în care volumele trimise în piața internațională în primul semestru al sezonului depășesc deja 1 milion MT, adică circa 85% din întreg programul de export prognozat pentru întreg anul de piață curent (Iulie 2017/Iunie 2018).
România strâns în vara trecută o recoltă de 1.6 milioane MT de orz, în scădere cu 6% față de volumul recoltat în vara anului 2016.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: