Cargill a tras linie sub al patrulea bilanț consecutiv cu încasări în scădere

cargill-2016-rezultate-financiare-57ab841b213f2.jpg

Gabriel Razi 10 august 2016
Cargill, unul dintre cei mai mari patru comercianți de materii prime agricole din lume, a încheiat anul fiscal (1 iunie 2015/31 mai 2016) cu afaceri de 107,2 miliarde de dolari, în scădere cu 10,9% față de anul precedent. 
Rezultatul din anul fiscal 2016 marchează și al patrulea an de încasări în scădere pentru corporația americană și cel mai slab rezultat din ultimii șase ani, interval pentru care există date disponibile public.
„Mai avem de muncit, dar unde am făcut deja schimbări vedem rezultate imbunătățite”, a spus David MacLennan, CEO al Cargill, într-un anunț al companiei dat astăzi publicității.
Profitabilitatea netă a Cargill s-a majorat cu 50,6% la 2,38 miliarde de dolari în anul fiscal 2016, acest nivel corespunzând unei marje nete de 2,2%.
Creșterea de profitabilitate a venit în contextul în care americanii au în derulare un program extins de restructurare și reașezare a afacerilor pe care le derulează la nivel global.
„Am făcut schimbări importante (...) ce au inclus achiziții strategice și investiții ce depășesc 3 miliarde de dolari și dezinvestiri de aproape 2,4 miliarde de dolari. Aceste mișcări ne fac mai competitivi în sectoarele în care intenționăm să fim lideri”, a comentat șeful Cargill.
Unul dintre segmentele în care Cargill suferă este cel al originarii și procesării agricole în condițiile în care trei ani de piață consecutivi cu recolte bogate în cele mai importante regiuni au umplut silozurile și magaziile.
„Cererea lentă a dus la stocuri mari, prețuri mici și volatilitate reduse, toate acestea limitând oportunitățile comerciale”, a notat anunțul Cargill.
Diviziile de comerț și servicii agricole ale americanilor au fost, în consecință, printre cele mai afectate de programul de restructurare derulat de Cargill.
La sfârșitul anuluui trecut, americanii au anunțat că își vând divizia de asigurări agricole către Silveus, în ianuarie ei au decis să închidă centrul de transport maritim de la Londra, iar în februarie Cargill a renunțat la distribuția de îngrășăminte pesticide și semințe în mai multe piețe din Europa Centrală și de Est, printre care s-a numărat și România.
Impactul asupra pieței românești s-a tradus și prin vânzarea ulterioară a patru unități de stocare a materiilor prime agricole cu o capacitate total de stocare de 111.000 de tone.
Cargill face parte din așa-numitul club ABCD al celor mai mari traderi format din care fac parte și traderii ADM, Bunge și Louis Dreyfus. 
Cargill are la nivel mondial 150.000 de angajați și operează în 70 de țări.
Un calendar aglomerat
Lista celor mai importante evenimente de tipul fuziunilor si achiziitiilor facute de Cargill in anul fiscal 2016
Achizitii si investitii
Data Tranzactia
iunie, 2015 Cargill cumpără o fabrică de procesare a uleiurilor vegetale din Zambia.
august, 2015 Cargill finalizează achiziția afacerilor cu ciocolată ale ADM într-o tranzacție evaluată la 440 milioane de dolari.
august, 2015 Cargill anunță achiziția afacerilor cu pectină ale FMC, tranzacție ce a inclus și o unitate de procesare în Italia.
august, 2015 Cargill anunță achiziția companie EWOS, lider mondial în domeniul furajării somonilor, pentru 1,35 miliarde de euro.
decembrie, 2015 Cargill achiziționează compania Format International, implicată în producția de software pentru industria furajelor.
februarie, 2016 Cargill semnează un acord cu MV Cargo pentru a construi un terminal de export de 100 milioane de dolari în portul Yuzhni din Ucraina.
mai, 2016 Cargill își anunță intenția de intra într-un joint-venture cu Jolibee Foods Corporation pentru a construi împreună o unitate de procesare a cărnii de pui în Filipine.
 
Vanzari si restructurari
iulie, 2015 JBS semnează un acord pentru a prelua afacerile cu carne de porc ale Cargill din Statele Unite pentru 1,45 miliarde de dolari.
octombrie, 2015 Cargill anunță că își vinde participația din oțelăria BlusScope Steel pentru 720 milioane de dolari.
decembrie, 2015 Cargill anunță că a ajuns la un acord pentru a-și vinde divizia de asigurări agricole către Silveus.
ianuarie, 2016 Cargill își anunță intenția de a inchide centrul de transport martim cu sediul la Londra pentru a concentra această activitate la Geneva.
februarie, 2016 Cargill renunță la distribuția de îngrășăminte, pesticide și semințe în mai multe piețe din Europa Centrală și de Est printre care se numără și cea din România.
mai, 2016 Cargill își vinde afacerile cu sosuri, maioneze și dressinguri către Ventura Foods.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: