Cargill își vinde divizia de distribuție agricolă din Statele Unite către Agrium

cargill-romania-577d15544cc80.jpg

Gabriel Razi 06 iulie 2016
Cargill, unul dintre cei mai mari patru comercianți de materii prime agricole din lume, a ajuns la un acord pentru a vinde divizia de distribuție agricolă din Statele Unite, așa-numită AgHorizons, către grupul canadian Agrium.
„Cargill se va concentra să fie liderul mondial al comerțului cu cereale, semințe și boabe oleaginoase”, a spus Roger Watchorn, unul dintre șefii traderului, într-un anunț public referitor la această tranzacție.
Anunțul comun al celor două corporații nu face nicio referire la valoarea acestei tranzacții, precizând doar că părțile se așteaptă să concluzioneze această înțelegere în al treilea trimestru al acestui an după ce autoritățile vor emite toate aprobările.
Această tranzacție vine la numai șase luni distanță după ce Cargill a decis să renunțe la distribuția de îngrășăminte, pesticide și semințe din România și din alte șase piețe din Europa Centrală și de Est.
Mișcarea vine în contextul în care Cargill a demarat un progam de restructurare și de eficientizare a operațiunilor în contextul reducerii abrupte a profitabilității în piața globală a comercianților de materii prime agricole.
Primele mișcări au fost făcute încă de la începutul anului atunci când comerciantul a anunțat că își va închide divizia de transport maritim de la Londra și va concentra operațiunile acestui braț al companiei în biroul din Geneva. 
A urmat vânzarea afacerilor cu sosuri, maioneze și dressing-uri din Statele Unite, iar acum la vânzare a venit rândul operațiunilor de distribuție agricolă.
Cargill renunță în urma acestei tranzacții la o afacere cu încasări de peste 150 milioane de dolari anual.
Divizia de distribuție agricolă era susținută de 18 locații de retail agricol din șase state americane aflate în așa-numită „centura a porumbului”,  cea mai productivă regiune a agriculturii americane.
Cargill va rămâne cu afacerile de distribuție pe care le derulează pe piața din Canada.
Afacerile Cargill au scăzut cu 13% la 80 miliarde de dolari în primele trei trimestre ale anului fiscal al corporației americane, acest nivel de încasări fiind un record negativ pentru ultimii cinci ani.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: