O nouă licitație, o nouă victorie a grâului rusesc

Cerealcom Dolj, COFCO și ADM au încercat fără succes să taie din elanul grâului rusesc în Egipt

pret-cerealcom-dolj-adm-cofco-5a1dc26036e60.jpg

Gabriel Razi 28 noiembrie 2017
Cerealcom Dolj, COFCO și ADM au încercat să rupă lanțul de șapte victorii consecutive ale grâului rusesc în cadrul licitațiilor organizate de achizitorul de stat din Egipt, dar cotațiile înaintate de comercianții de marfă rusească s-au dovedit a fi imbatabile. 
Egiptenii au achiziționat astăzi 120.000 MT de grâu rusesc la un preț FOB mediu de 193.14 dolari/MT. Cotațiile înaintate de cei traderi de grâu românesc au fost cu până la 10.85 dolari/MT mai mari.
Cea mai competitivă ofertă de grâu românesc a fost cea depusă de Cerealcom Dolj, dar diferența pozitivă față de prețul mediu de achiziție a fost de 6.35 dolari/MT.
Ecartul de premium cuprins între 6.35 dolari/MT și 10.85 dolari/MT este o diferență extrem de mare pe scena internațională a licitațiilor de achiziție de grâne, competiții unde diferența între victorie și eșec se face deobicei la diferențe chiar și mai mici de 1 dolar/MT.
Cotațiile depuse de comercianții de grâu românesc arată că aceștia au inclus în preț și premium-uri de risc având în vedere incertitudinile generate de dosarul “cornului secarei”.
Cu toate acestea, competitivitatea grâului rusesc pe piața din Egipt în acest sezon este indiscutabilă având în vedere că din data de 19 Septembrie niciun alt exportator nu a reușit să livreze grâu către achizitorul de stat din Egipt.
Cele două loturi de câte 60.000 MT de grâu rusesc selectate astăzi de egipteni au fost cumpărate de la doi dintre cei mai activi exportatori către această piață, respectiv GTCS și AL-Wahda.
GTCS a vândut cele 60.000 MT de grâu rusesc la un preț mediu de 192.99 dolari/MT FOB la care s-au adăugat alți 14.29 dolari/MT sub formă costului de transport pe mare. Cotația C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație) s-a ridicat la 207.28 dolari/MT.
Cel de-al doilea vapor cu o cantitate egală de grâu rusesc a fost vândut de Al-Wahda la o cotație medie de 193.30 dolari/MT FOB la care s-au adăugat 14.29 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare. Cotația C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație) s-a ridicat la 207.59 dolari/MT C&F.
Cotația medie C&F de achiziție de astăzi a celor 120.000 MT de grâu rusesc a fost cu 1.7 dolari/MT mai mică față de comanda precedentă făcută de egipteni și cel mai mic preț plătit de aceștia în cadrul ultimelor cinci licitații organizate.
Victoria de astăzi a grâului rusesc în Egipt consolidează puternic cota acestui exportator pe piață din Egipt.
Grâul rusesc are o cotă de 77% pe piața de export către achizitorul de stat din Egipt în acest sezon.
Aceasta este și cea mai mare cotă pe care marfă rusească o are pe piața din Egipt în ultimele cinci sezoane.
Rușii au exportat până acum 3.3 milioane MT de grâu către această piață, adică cu numai 0.6 milioane MT mai puțin față de volumul vândut pe întreg parcursul sezonului 2016/2017.
Grâul rusesc se tranzacționa astăzi la o cotație medie de 189 dolari/MT FOB Marea Neagră, în scădere cu 1 dolar/MT față de acum o săptămână.
Grâul românesc se tranzacționa astăzi la o cotație medie de 195 dolari/MT FOB Constanța, în creștere cu 2 dolari/MT față de acum o săptămână.
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial și un factor de influență major asupra cotațiilor globale având în vedere că economia nord-africană importă în medie 1 milion MT de grâu lună de lună.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: