Cerealcom Dolj a vândut 60.000 MT de grâu românesc în Egipt cu încărcare în a doua jumătate a lunii Iunie

cerealcom-591d4a9e56771.jpg

Gabriel Razi 18 mai 2017
Cerealcom Dolj, companie controlată de omul de afaceri român Mihai Anghel, a câștigat ieri o licitație pentru a livra 60.000 MT de grâu românesc achizitorului de stat din Egipt în cadrul primei achiziții de grâu făcute de autoritățile de la Cairo după două luni de pauză.
Prețul mediu pentru întreaga cantitate se ridică la 207.18 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație).
Cotația este formată din prețul brut din port de 197.49 dolari/MT FOB la care se adaugă 9.69 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Marfa va fi încărcată pe vapor în portul Constanța în intervalul 15-24 Iunie.
Perioada de încărcare stipulată în contractul dintre Cerealcom Dolj și achizitorul de stat din Egipt este pretabilă atât pentru marfa din recoltă anului trecut, cât și parțial pentru noua recoltă de grâu a acestui an în condițiile în care marfa ar urma să fie cumpărată de la fermierii din Dobrogea, cei ce recoltează grâul cu câteva săptămâni înainte de restul țării.
Licitația câștigată ieri de Cerealcom Dolj este a șasea competiție de acest tip pe care comerciantul cu sediul central în Segarcea o câștigă în Egipt în ultimii doi ani, interval în care a și început să activeze pe această piață.
Prețul oferit de comerciantul din Segarcea pentru grâul românesc a fost și cel mai mic între loturile de marfă selectate ieri de autoritățile de la Cairo
Egiptenii au mai cumpărat ieri, pe lângă cele 60.000 MT de grâu din România, și alte 235.000 MT de marfă din Statele Unite, Rusia și Ucraina.
Achizitorul de stat de la Cairo a cumpărat 60.000 MT de grâu american de la Ameropa la un preț mediu de 207.5 dolari/MT C&F.
Cotația este formată din prețul brut din port de 186.75 dolari/MT FOB la care se adaugă 20.5 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Francezii de la Louis Dreyfus au mizat tot pe marfa americană și și-au adjudecat un contract pentru alte 55.000 MT la un preț mediu de 207.9 dolari/MT C&F.
Cotația este formată din prețul brut din port de 185.4 dolari/MT FOB la care se adaugă 22.5 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Tradițional, egiptenii nu au ignorat și sursele de originare din spațiul ex-sovietic de la Marea Neagră.
Traderul MidGulf a câștigat un contract pentru a livra 60.000 MT de grâu rusesc la un preț mediu de 208.49 dolari/MT.
Cotația este formată din prețul brut din port de 198.00 dolari/MT FOB la care se adaugă 10.49 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Louis Dreyfus și-a făcut încă odată loc pe lista câștigătorilor licitației de ieri cu ajutorul unui alt vas de grâu, marfă fiind produsă în Ucraina. Prețul mediu obținut pentru acest lot s-a ridicat la 208.74 dolari/MT C&F.
Cotația este formată din prețul brut din port de 197.05 dolari/MT FOB la care se adaugă 11.69 dolari/MT sub forma costului de transport pe mare.
Egiptenii au cumpărat ieri cele 295.000 MT de grâu din piața internațională la un preț mediu de 209.54 dolari/MT C&F, în creștere cu 1.58 dolari/MT față de cotația medie pe care au plătit-o în cadrul licitației precedente organizate în urmă cu două luni.
Grâul românesc de panificație 12% se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație medie de 169 euro/MT FOB (preț cu marfa livrată în port, încărcată pe vapor), în creștere cu 3 euro/MT față de începutul lunii.
Contractele forward pentru grâul românesc de panificație 12% din noua recoltă cu livrare în Iulie se tranzacționau astăzi la un preț mediu de 155 euro/MT.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: