Vin săptămâni de foc pentru traderii cu livrări în Egipt

Cerealcom Dolj și Ameropa încarcă acum trei vase cu 180.000 de tone de grâu românesc pentru Egipt: „Sperăm că toată lumea va fi rațională și că vom găsi soluții de clarificare”

2874287672b853c026baz-57c44f438311e.jpg

Gabriel Razi 29 august 2016
Cerealcom Dolj și elvețienii de la Ameropa încarcă în prezent în terminalele de export din portul Constanța trei vapoare de câte 60.000 de tone de grâu fiecare pentru a onora contractele semnate în Egipt la jumătatea lunii iulie.
Procesul de încărcare al vaselor și cel al verificării grâului din prezent este elementul ce poate face diferența între succes și eșec în condițiile în care egiptenii au luat prin surpindere întreaga piață internațională în acest weekend după ce au decis să reimpună toleranță zero la dăunătorul „cornul secarei”.
Verificarea mărfii în portul Constanța este unul dintre elementele critice de parcurs.
Situația va fi lămurită abia după ce vapoarele vor ajunge în porturile egiptene, unde urmează a fi supuse din nou controalelor.
Acest din urmă filtru este decisiv în ecuația finalizării cu succes a acestor contracte.
„Sperăm că toată lumea va fi rațională și că vom găsi soluții de clarificare. Problema nu este că nu ne-am încadra în conținutul maxim de 0,05%, problema este că nu acceptă decât zero curat sau că vor încerca să refuze”, a spus Mihai Anghel, antreprenorul ce controlează Cerealcom Dolj.
Miza este una imensă în condițiile în care Cerealcom Dolj are sub risc marfă de 10,5 milioane de dolari, iar elvețienii de la Ameropa sunt expuși cu volume pentru care trebuie să încaseze alte 31,2 milioane de dolari.
„Nu se pune problema să nu avem marfă pe care să nu o livrăm în parametrii contractuali. Problema este pentru eventualele apariții (ale infestării cu dăunatorul cornul secarei - n.red.) între procentele de 0% și 0,05%”, a spus Mihai Anghel.
Acuratețea pe care egiptenii au decis să o solicite și pentru contractele semnate anterior acestui weekend este una chirurgicală.
Un contintut de 0,05% înseamnă numai 30 de tone de grâu afectat de „cornul secarei” în cadrul fiecărui vas încărcat acum de cei doi comercianți.
Această cantitate înseamnă puțin peste volumul ce intră într-un singur camion din cele 2.400 necesare pentru a încărca un astfel vapor sau puțin peste jumate din volumul unui vagon din cele 1.200 necesare pentru a onora un astfel de contract.
„Din ce știu, în contracte este stipulat un conținut maxim de cornul secarei de 0,05%. Nu cred că situația va escalada. Vor primi mult mai puține oferte pe viitor și au tot interesul să aibă cât mai multe origini la dispoziție și să cumpere la prețuri competitive”, a spus un trader local, care nu a dorit să fie nominalizat din cauza condițiilor restrictive de comunicare impuse de compania sa.
Cele trei vapoare ce sunt acum umplute cu grâu românesc nu sunt singurele cantități de marfă locală aflate sub un potențial risc de refuz din partea egiptenilor.
Americanii de la ADM au și ei un contract de 60.000 de tone de grâu destinat achizitorului de stat din Egipt.
Vaporul americanilor este așteptat să sosească în port pentru a fi încărcat spre sfârșitul acestei săptămâni.
Egiptenii nu au ezitat să refuze vapoare în trecut
Situația din prezent este extrem de sensibilă în condițiile în care egiptenii nu au ezitat sezonul trecut să refuze vapoare, despre al căror conținut au spus că este afectat de dăunătorul „cornul secarei”.
Traderul american Bunge a fost în centrul unui scandal în Egipt în ultimele luni ale anului trecut după ce un vas de 60.000 de tone de grâu franțuzesc a fost ținut în portul egiptean Damietta pentru mai multe luni ca urmare a discuțiilor pe marginea condițiilor de calitate.
Egiptenii au decis în cele din urmă să refuze vaporul, traderul Bunge, care a suportat costuri în toată perioada discuțiilor, a redirecționat în cele din urmă lotul de grâu către o altă destinație, iar disputa s-a mutat în instanță.
Scenariul s-a repetat în luna iunie a acestui an și în cadrul unor achiziții private făcute de operatorii de pe această piață nord-africană. 
Traderul egiptean Venus a avut un vas de 33.000 de tone de grâu american blocat în port  pentru un conținut de „cornul secarei” de numai 0,006%, nivel aproximativ de zece ori mai mic față de limita acceptată ca și cutumă în mediul comercial internațional.
Nici marfa românească nu a fost ferită de refuzuri din partea egiptenilor. Un lot de 7.000 de tone de grâu produs local a fost refuzat de autoritatea sanitar-veterinară din Egipt. 
Presiune teribilă
Oficialii egipteni au anunțat că marfa cu probleme teoretice de calitate privind „cornul secarei” este cea din Franța, Canada, Polonia, România, Serbia și Statele Unite, potrivit agenției Bloomberg.
Mai mult, jucătorii din mediul comercial internațional vorbeau astăzi despre potențiale refuzuri și pentru marfa provenită din Bulgaria, Ungaria, Uruguay și Turcia. Această informație nu au putut fi verificată independent până la momentul publicării acestui articol.
Comisia ce monitorizează importurile de grâu ale Egiptului a anunțat ieri că recomandă achizițiile de grâu din țările ce nu au livrat în trecut grâu cu urme de „cornul secarei”, respectiv Ucraina, Rusia, Letonia și Lituania.
Achizitorul de stat din Egipt a cumpărat grâu din Franța, România, Rusia, Ucraina, Statele Unite, Polonia și Argentina în ultimele trei sezoane comerciale, potrivit datelor AgroFinanciar.
Grâul românesc este dependent de piața egipteană
Livrările de grâu în Egipt sunt un element strategic în ecuația afacerilor de export cu materii prime agricole pe piața românească.
Egiptul este cel mai important client al grâului de export produs în România și o piață ce comandă în medie 1 milion de tone de marfă locală sezon de sezon. 
Această cantitate acoperă între 20% și 25% din întregul volum de export de grâu al economiei românești.
România are schițat un program de export de 4,8 milioane de tone de grâu în acest sezon, în creștere ușoară fără de exercițiul comercial 2015/2016.
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial cu volume de peste 10 milioane de tone comandate sezonier.
Sunt sub risc
Situatia contractelor de grau romanesc aflate in derulare cu achizitorul de stat din Egipt
Data contractului Compania Cantitatea (tone) Incarcare Pret C&F (dolari/tona) Valoarea (mil. dolari)
16 iul. Ameropa 120.000 21-31 aug. 173.33 31.2
16 iul. Cerealcom Dolj 60.000 21-31 aug. 174.99 10.5
28 iul. ADM 60.000 1-10 sept. 177.99 10.6
Sursa datelor brute: arhiva AgroFinanciar  

 
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: