SPECIALIȘTI ÎN OLEAGINOASE

Cinci traderi multinaționali au exportat deja două treimi din recolta românească de rapiță

15661126826faa7531dz-5a608a644324c.jpg

Gabriel Razi 18 ianuarie 2018
Glencore (Canada/Elveția), Ameropa (Elveția), COFCO (China), Cargill (SUA) și ADM (SUA) sunt cei cinci traderi de materii prime agricole ce controlează 95% din exporturile românești de rapiță, produsul cu cea mai importantă creștere între produsele de cultură mare din agricultura locală.
Cei cinci traderi au exportat puțin sub 1.2 milioane MT de rapiță în primele șase luni ale sezonului comercial curent (Iulie-Decembrie 2017), în creștere cu 28% față de volumul de export realizat în aceeași perioadă a anului precedent, potrivit unei analize AGROFINANCIAR, pe baza datelor de trafic portuar.
Cele 1.2 milioane MT de rapiță exportate de cei cinci comercianți acoperă două treimi din volumul de rapiță recoltat vara trecută de fermierii din România.
Topul celor mai mari cinci exportatori de rapiță românească din portul Constanța este extrem de echilibrat în condițiile în care diferența dintre lider și comerciantul de pe poziția a cincea este de numai 42.000 MT, volum echivalent cu un singur vapor încărcat cu acest produs.
Poziția de lider pentru semestrul întâi al sezonului comercial curent 2017/2018 este extrem de disputată în condițiile în care diferența între lider și cea de-a doua poziție este făcută de numai 1000 MT de rapiță.
Glencore este în prezent liderul exporturilor de rapiță românească cu un volum de 253.000 MT, în scădere cu 7.3% față de volumul exportat în primul semestru al sezonului 2016/2017.
Ameropa se clasează pe cea de-a doua poziție a topului celor mai mari exportatori de rapiță românească cu un volum de 252.000 MT, în creștere cu 5.4% față de perioada similară precedentă.
Podiumul celor mai mari exportatori de rapiță românească este completat de chinezii de la COFCO, cei ce au și cea mai mare creștere a volumul de rapiță exportată.
Chinezii de la COFCO au livrat clienților internaționali 240.000 MT în primul semestru al sezonului 2017/2018, de aproape patru ori mai mult decât în perioada similară anterioară.
Exportul de rapiță românească este puternic concentrat în prima jumătate a fiecărui an de piață, excedentul local având rolul de a alimenta industria procesatoare din Occident.
Cele mai importante două destinații ale rapiței românești în acest sezon sunt Olanda și Belgia cu un volum cumulat de 930.000 MT, adică 77.5% din întreg volumul trimis în piața internațională de comercianți în perioadă Iulie-Decembrie 2017.
Exporturile de rapiță românească către Olanda și Belgia au crescut cu 52% în prima jumătate acestui sezon pe fondul unei cereri crescute din porturile olandeze. 
Volumul de rapiță exportat în Olanda a crescut de aproape trei ori în primele șase luni ale sezonului la 526.000 MT.
Rapița românească are doar zece destinații în acest sezon în afară de Belgia și Olanda.
Celelalte destinații sunt Germania, Marea Britanie, Polonia, Arabia Saudita, Portugalia, Iran, Israel și Turcia. Aceste opt destinații cumulează volume de 208.000 MT.
Din lista destinațiilor de export ale rapiței românești au dispărut în acest sezon Egipt, Rusia și Emiratele Arabe Unite.
România are o recoltă de rapiță de 1.8 milioane MT în sezonul curent, în creștere ușoară față de cea din vară anului 2016.
Campania de export de rapiță este practic încheiată în condițiile în care nu mai există volume importante disponibile pentru piața de export.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: