În căutare de cash

Elvețienii de la Glencore vând încă 9,9% din divizia de comerț agricol: cumpărătorul este tot un fond de investiții din Canada

80433503843a857c5465o-57592e06244f3.jpg

Gabriel Razi 09 iunie 2016
Elvețienii de la Glencore, cel mai mare comerciant de materii prime din lume, a ajuns un acord pentru a vinde 9,9% din acțiunile diviziei sale de comerț agricol către British Columbia Investment Management Corporation, un fond de investiții din Canada.  Valoarea tranzacției se ridică la 624,9 milioane de dolari.
„Suntem încântați să primim un alt partener cu viziune pe termen lung în cadrul Glencore Agri”, a comentat Ivan Glasenberg, CEO al Glencore, într-un anunț public al companiei.
Tranzacția vine la două luni după ce corporația cu sediul central în Elveția a decis să vândă alte 40% din divizia sa agricolă către Canada Pension Plan Investment Board, fond de pensii tot din Canada.
Elvețienii de la Glencore primesc astfel 3,1 miliarde de dolari pentru a renunța la 49,99% din acțiunile diviziei de comerț agricol.
„Cei 3,1 miliarde de dolari cash vor fi folositi pentru a reduce gradul de indatorare”, a anunțat Glencore.
Această sumă va acoperi cel puțin 60% din valoarea activelor pe care Glencore intenționează să le vândă în acest an.
Strategia de restructurare din interiorul Glencore vine în contextul în care conglomeratul industrial operează sub presiuni financiare ca urmare a declinului prețurilor din piețele internaționale ale materiilor prime.
Segmentul materiilor prime agricole a fost unul dintre cele mai afectate de declinul prețurilor. Recoltele bogate și scăderea volumului de comerț internațional din acest segment a lovit în plin afacerile comercianților printre care s-a numărat și Glencore.
Divizia agricolă a Glencore este o afacere de 23,1 miliarde de dolari anul trecut la nivel mondial cu operațiuni ce se întind din America de Nord pană în Australia.\
Operațiunile de comerț cu materii prime agricole se bazează pe o rețea de 200 de puncte de preluare a recoltelor agricole, pe 31 de fabrici de procesare alimentară și pe facilităti logistice în 23 de porturi internaționale.
Elvețienii comercializează internațional cereale, semințe și boabe oleaginoase, orez, zahăr sau bumbac.
Glencore este prezent în România cu oper
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: