Tranzacție strategică

Elvețienii de la Ameropa preiau 40% din Promat Comimpex și Agroind Cauaceu

logo1-5b17dba4c4b3e.jpg

Gabriel Razi 06 iunie 2018
Grupul elvețian Ameropa, unul dintre cei mai importanți jucători din agrobusiness-ul local și o companie controlată de omul de afaceri elvețian Andreas Zivy, preia 40% din companiile de agrobusiness românești Promat Comimpex și Agroind Cauaceu. 
Promat Comimpex este deținută de Cristian Moldovan și Marcela Moldovan, iar Agroind Cauaceu este deținută de familia Corbuț.
“Suntem entuziasmați să intrăm în acest parteneriat cu două dintre cele mai de succes companii din segmentul de agrobusiness din România. Alianța strategică dintre Ameropa Group și cele două companii este în beneficiul fermierilor români și marchează un nouă bornă în procesul de dezvoltare a agriculturii din România”, a spus Constantin Vasile, Country Manager al Ameropa Grains.
Tranzacția dintre Ameropa și oamenii de afaceri români se află în proces de aprobare la Consiliul Concurenței.
Nu există informații oficiale privind valoarea acestei tranzacții. 
Cele două companii vor continua să fie conduse de Cristian Moldovan (Promat Comimpex) și de către Dan Corbuț (Agroind Cauaceu).
Înțelegerea dintre Ameropa și cele două companii antreprenoriale românești vine la aproximativ doi ani distanță de momentul în care numele Promat Comimpex și Agroind Cauaceu apăreau pe site-ul companiei de consultanță americane Woodbridge International ca fiind de vânzare. Mai multe detalii aici.
În anunțul public al Woodbridge de la acel moment apărea și numele companiei Glissando, care nu face parte în prezent din înțelegerea cu Ameropa. 
În urmă cu doi ani, oamenii de afaceri Cristian Moldovan și Dan Corbut au negat public interesul de a-și vinde companiile.
Tranzacția dintre Ameropa și cele două companii românești vine în contextul în care prezența multinațională în segmentul distribuției de îngrășăminte, pesticide și semințe devine una din ce în ce mai pronunțată.
O miză uriașă
Miza tranzacției dintre Ameropa și antreprenorii români este una uriașă în condițiile în care elvețienii își consolidează astfel accesul în vestul României, una dintre cele mai productive regiuni ale agriculturii românești alături de Bărăgan.
Promat Comimpex și Agroind Cauaceu sunt cunoscute în piață ca fiind două companii ce au reușit să își fidelizeze un portofoliu important de fermieri din regiune.
“Ambele companii au dezvoltat o puternică colaborare cu fermierii locali în decursul anilor. Intrarea companiei Ameropa în capitalul acestor companii va dezvolta și mai mult potențialul acestora”, se arată în anunțul făcut de Ameropa.
Punctele de interes comune dintre Ameropa și cele două companii românești sunt reprezentate atât de distribuția agricolă, cât și de colectarea de cereale, semințe și boabe oleaginoase.
Promat Comimpex și Agroind Cauaceu sunt de mulți ani distribuitori ai îngrășămintelor produse de Azomureș, companie parte a grupului Ameropa.
În același timp, cele două companii antreprenoriale românești sunt doi dintre jucătorii activi pe piața comerțului cu cereale, semințe și boabe oleaginoase din vestul României, o regiune cu potențial de competitivitate pe linia exportului către economiile din Uniunea Europeană.
Ameropa și-a manifestat interesul pentru expansiunea în această regiune încă de acum doi ani, atunci când a cumpărat un siloz de 56.000 MT din localitatea Cărpiniș, județul Timiș.
Își completează infrastructura din teritoriu
Odată cu finalizarea acestei tranzacții, grupul Ameropa va deveni acționar în cadrul a două companii ce dețin împreună facilități de depozitare a cerealelor, semințelor și boabelor oleaginoase cu o capacitate totală cumulată de circa 140.000 MT în județele Bihor, Satu Mare și Sălaj.
Agroind Cauaceu deține cinci puncte de preluare a mărfurilor agricole în județul Bihor cu o capacitate cumulată de 82.000 MT, iar Promat Comimpex este proprietara altor opt facilități cu o capacitate cumulată de circa 58.000 MT.
Intrarea Ameropa în acționariatul celor două companii românești indică faptul că elvețienii vor avea acces la silozuri și magazii în teritoriu cu o capacitate ce se apropie de pragul de 1 milion MT.
Ameropa deține în prezent o rețea de silozuri și magazii cu o capacitate cumulată de circa 800.000 MT, în județele Constanța, Tulcea, Brăila, Iași, Ialomița, Călărași, Teleorman, Olt și Timiș.
Aproximativ două treimi din capacitatea totală a acestei rețele de infrastructură de depozitare este concentrată pe teritoriul județului Constanța, fieful grupului elvețian.
Constanța a fost și județul în care Ameropa a intrat pe piață din România în urmă cu unsprezece ani prin achiziția de acțiuni în cadrul depozitarului Comcereal Constanța.
Diversificarea și expansiunea în afara acestui județ a fost unul dintre elementele ce a stat în spatele strategiei de investiții din ultimii ani a comerciantului elvețian.
Succesiv, elvețienii au cumpărat silozuri și magazii în mai multe puncte agricole, astfel că au ajuns să reducă treptat dependența față de infrastructura din Constanța.
Premieră în România: Traderul multinațional devine fermier
Unul dintre elementele surprinzătoare ale acestei tranzacții este expansiunea indirectă a comerciantului Ameropa și în producția agricolă în România.
Ameropa, grup cunoscut local ca exportator de cereale, semințe și boabe oleaginoase, producător și comerciant de îngrășăminte, ajunge să aibă o participație în cadrul unei companii implicate în producția agricolă.
Agroind Cauaceu exploatează în mai multe puncte un total de 4.500 de hectare de teren arabil.
În consecință, Ameropa devine primul comerciant multinațional de materii prime agricole ce este implicat în România și în producție.
Un astfel de model de business nu este o premieră in segmentul comercianților multinaționali de materii prime agricole având în vedere că Glencore a exploatat teren arabil în Ucraina, iar Cargill este implicată în producția de ulei de palmier în Asia.
Piața locală a distribuției de îngrășăminte, pesticide și semințe este evaluată la 2 miliarde de euro annual, iar producția de cereale, semințe și boabe oleaginoase este un business de 6 miliarde de euro la nivel de economie.
Grupul Ameropa este cel mai mare producător de îngrășăminte din România prin combinatul chimic Azomures și unul dintre cei mai mari trei exportatori de cereale, semințe și boabe oleaginoase de pe piața locală.
Ameropa concurează în comerțul local cu alte multinaționale precum ADM, COFCO, Cargill, CHS, Bunge sau Glencore, dar și cu antreprenori români precum Jabar Kanani (Agricover), Mihai Anghel (Cerealcom Dolj) sau Marius Bucur (Brisegroup).
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: