Executiv de top al Syngenta, despre evoluția viitoare a cotațiilor grânelor: Prețurile vor reacționa la primul eșec al unor recolte undeva în lume

johnathan-parr-syngenta-58de2b4e6fa2f.jpg

Gabriel Razi 31 martie 2017
Raportul dintre stocurile de final de sezon și consumul de cereale la nivel mondial asigură până la patru luni din necesarul lunar la nivel mondial, astfel că prețurile ar urma să reacționeze pozitiv la primul eșec al unor recolte într-un centru relevant de producție la nivel mondial.
“In momentul în care aceste stocuri vor începe să se reducă, atunci prețurile materiilor prime agricole vor răspunde. Un astfel de eveniment ar putea veni mai devreme decât ne așteptăm ca răspuns la eșecul unor recolte undeva în lume”, a spus Johnathan Parr, unul dintre cei șapte executivi de top ai Syngenta, jucător aflat pe podiumul celor mai mari furnizori de produse agro-chimice la nivel mondial.
Recolta totală de cereale a sezonului 2017/2018 este prognozată la 2,05 miliarde MT, în scădere cu 34 milioane MT față de nivelul de record istoric absolut al sezonului precedent. 
Niveluri stocurilor de final de sezon pentru anul de piața 2017/2018 este prognozat la 484 milioane MT, în scădere cu 29 milioane MT fața de nivelul precedent, arată cifrele date publicității ieri de Consiliul Internațional al Cerealelor (International Grains Council).
“Raportul dintre stocuri și consum este la un nivel de 25-28% (pentru diverse produse cerealiere -n.red.). Acest lucru înseamnă că lumea are grâne pentru un consum de trei-patru luni. Asta nu înseamnă foarte mult luând în considerare complexitatea sistemului de distribuție de grane”, a spus Jonathan Parr, la un eveniment de business organizat de Syngenta la Bruxelles.
Presiunea stocurilor generată de trei sezoane consecutive de recolte de cereale bogate în principalele puncte de producție din lume a trimis în picaj prețurile principalelor produse agricole și a afectat întregul ecosistem al agrobusiness-ului mondial.
Atât fermierii, cât și furnizorii de îngrășăminte, pesticide și semințe sau comercianții de materii prime agricole au simțit presiunea acestui context global.
“Preturile nu răspuns numai la nivelul absolut al stocurilor, dar și la direcția de evoluția a acestor stocuri (…) Pe de altă parte, miliarde de oameni nu sunt hrăniți corespunzător în această lumea, așa că avem în continuare o problemă cu disponibilitatea alimentelor și cu cine își poate permite aceste alimente”, a spus Johnathan Parr.
Syngenta a prezentat la evenimentul organizat la Bruxelles rezultatele unei initative denumite “The Good Growth Plan” menită să încurajeze agricultura sustenabilă și dezvoltarea din mediul rural.
Syngenta, corporație ce se află în prezent în proces de achiziție de către ChemChina, a raportat anul trecut afaceri de 12,79 miliarde de dolari la nivel mondial, în scădere 4,6% față de rezultatul precedent. Încasările de anul trecut au marcat și al treilea an consecutiv de scădere și cel mai mic rezultat din ultimii șase ani.
Syngenta concurează la nivel mondial cu grupuri precum Monsanto, Dow, Dupont Pioneer sau BASF.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: