CEA MAI MARE CREȘTERE REGIONALĂ A GRÂULUI ROMÂNESC

Exportatorii de grâu românesc și-au mărit cu o treime afacerile în Africa Sub-Sahariană în primul semestru al sezonului

africa-Sub-sahariana-5a5fd060c3c30.jpg

Gabriel Razi 18 ianuarie 2018
Economiile din Africa Sub-Sahariană, o regiune cu importuri totale de grâu de 24 milioane MT sezonier, au cumpărat 420.000 MT de grâu românesc în primul semestru (Iulie/Decembrie) al sezonului comercial curent, în creștere cu 36% față de ritmul de export din perioada similară anterioară, arată o analiză AGROFINANCIAR, pe baza datelor de trafic din portul Constanța.
Creșterea de 36% din prima jumătate a acestui sezon reprezintă cea mai importantă dinamică pozitivă în cadrul celor cinci regiuni importante de export ale grâului românesc.
Africa Sub-Sahariană rămâne pe locul patru între cele mai importante regiuni de export ale grâului românesc, dar această regiune reduce ecartul față de următoarea regiune clasată, respectiv Uniunea Europeană.
În prima jumătate a sezonului 2017/2018 diferența dintre exporturile de grâu din Africa Sub-Sahariană și cele din Uniunea Europeană a fost de 40%, în timp ce în sezonul precedent 2016/2017 ecartul negativ era de peste 50%.
Creșterea exporturilor românești de grâu în Africa Sub-Sahariană a fost generată de intrarea mărfii românești pe piața din Africa de Sud cu 103.000 MT vândute în perioada Iulie-Decembrie 2017, dar și ca urmare a revenirii grâului românesc pe piețele din Mozambic (49.500 MT) și Mauritania (30.000 MT).
În Africa de Sud și Mozambic exportatorii de grâu românesc nu vânduseră până acum niciun bob de grâu în ultimele zece sezoane, iar în Mauritania comericantii vânduseră doar două vapoare în acest interval.
În plus,  grâul românesc a mai câștigat exporturi de 30.000 MT din afacerile făcut de comericanti în piețe tradiționale din această regiune precum Djibouti și Congo.
În schimb, în prima jumătate a sezonului curent grâul românesc nu a mai ajuns în porturile Coastei de Fildeș, acolo unde comericantii au vândut 15.800 MT în prima parte a sezonului 2016/2017.
Pe minus au fost și afacerile din Etiopia, acolo unde volumele vândute s-au ridicat în prima parte a acestui sezon la 45.000 MT, în scădere cu două treimi față de perioada similară precedentă.
Cea mai importantă piață Sub-Sahariană a grâului românesc este cea din Djibouti, un hub regional comercial al estului Africii. Aici volumele vândute se ridică la 133.000 MT, în creștere cu 15% față de perioada similară precedentă.
Africa Sub-Sahariană este o regiune în care cererea de grâu a înregistrat o creștere abruptă în ultimele zece sezoane, interval în care importurile au crescut cu două treimi ajungând să fie prognozate la 24.2 milioane MT în acest sezon, arată datele USDA.
România nu a reușit în niciunul din ultimele zece sezoane comerciale să aibă o cotă de piață mai mare de 4% în aceste piețe, dominate tradițional de grâul rusesc, ucrainean și franțuzesc.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: