Fermierii cu porumb în silozuri au în buzunar 15 euro/tonă în plus față de cei ce au vândut imediat după recoltat

9625540802838ff4fd7cz-58a183f17f2e1.jpg

Gabriel Razi 13 februarie 2017
Fermierii ce dispun de silozuri și care au ales strategia stocării în dauna vânzării rapide imediat după recoltare au în prezent încasări potențiale cu 15 euro/tonă în medie mai mari față de cei ce au ales să renunțe la marfă în primele săptămâni ale lunii octombrie.
Prețul mediu de export al porumbului românesc a crescut cu 10% în primele optsprezece săptămâni ale sezonului curent (intervalul săptămânilor 1-8 octombrie 2016/6-12 februarie).
Cotația medie de export a porumbului românesc a ajuns la 165 euro/tonă FOB săptămâna trecută, față de 150 euro/tonă FOB în prima săptămână a anului de piață curent.
Un calcul simplu arată că un fermier cu 10.000 de tone de porumb ar fi încasat 1,43 milioane de euro din marfă vândută imediat după strângerea recoltei, iar un fermier ce a ales strategia stocajului are posibilitatea să încaseze 1,58 milioane de euro din vânzarea porumbului la poarta portului Constanța (DAP). Diferența totală se ridică la 150.000 de euro.
Creșterea de preț a porumbului românesc în primele optsprezece săptămâni ale sezonului este și a doua cea mai mare între cinci puncte cheie de export (Franța, Ucraina, Rusia, Statele Unite) pentru acest produs.
Avansul de preț al porumbului românesc este depășit în acest interval doar de cotația mărfii franțuzești. Prețul porumbului a crescut în Franța cu 18% în acest interval ajungând în prezent la o medie de 177 euro/tonă FOB.
Comercianții români au exportat circa 1 milion de tone de porumb în destinații extra-comunitare în primele optsprezece săptămâni ale sezonului, volumul fiind cu două treimi mai mare față de ritmul de export din perioada similară a sezonului trecut.
Exportatorii au menținut un ritm mediu săptămânal de export de 60.000 de tone în acest interval, cadență de 3,5 ori mai mare față de cea din sezonul 2015/2016.
Ritmul alert de export din prima parte a acestui sezon a strâns un volum suficient pentru a depăși întreg exportul extra-comunitar de porumb realizat pe parcursul întregului sezon precedent.
România dispune de o recoltă de porumb calculată la 8,7 milioane de tone în acest sezon.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: