Discuții între giganți

Glencore tatonează infiltrarea în grupul ABCD al celor mai mari agro-traderi prin preluarea Bunge

glencore-bunge-592549a1b4d10.jpg

Gabriel Razi 24 mai 2017
Glencore, cel mai mare trader de materii prime din lume, își arată interesul a încheia dominația tradițională din comerțul cu materii prime agricole a celor mai mari patru jucători-ADM-Bunge-Cargill-Louis Dreyfus – printr-o potențială preluare a gigantului agro-industrial Bunge.
Informația referitoare la discuțiile informale dintre Glencore și Bunge privind o potențială preluare și-a făcut apariția în mediul public în a doua parte a zilei de ieri sub forma unui articol publicat de agenția Bloomberg.
Știrea s-a propagat cu rapiditate în mediul public și a luat prin suprindere traderii de materii prime agricole în condițiile în care Glencore nu părea a se afla în prezent în poziția a încerca o astfel de mișcare îndrăzneață.
La puțin timp după propagarea informației inițiale în mediul public, oficialii Glencore au replicat scurt pe site-ul oficial al companiei.
“Glencore confirmă că a abordat în mod informal Bunge privind o potențială asociere consensuală. (…) Discuțiile se pot sau nu se pot materializa astfel că nu există nicio siguranță că orice fel de tranzacție va exista”, au anunțat elvețienii.
În același timp, reprezentanții Bunge au replicat că “nu au loc discuții cu Glencore privind o posibilă asociere a business-urilor”.
Informațiile au generat ieri valuri puternice pe bursa de la New York, acolo unde acțiunile Bunge au crescut cu 17% într-o singură zi, aceasta fiind și cea mai mare apreciere dintr-o sesiune de tranzacționare a acțiunilor gigantului american începând cu anul 2008.
Tatonările dintre Glencore și Bunge vin în contextul în care comercianții de materii prime agricole “navigheaza” acum în ape tulburi.
Recoltele bogate din ultimii ani au pus presiune teribilă pe rezultatele financiare ale traderilor având în vedere că oportunitățile de business în regiunile de puternic deficit s-au diminuat, iar competiția este tot mai puternică.
Pe prima scenă a tradingului agricol și-a făcut între timp apariția și casa chineză COFCO care și-a afirmat puternice ambiții de a-și face loc între cei mai mari jucători prin preluările Noble și Nidera.
O rețea impresionantă de active
O potențială asociere dintre Glencore și Bunge va crea un gigant capabil să se lupte de la egal la egal cu oricare dintre dintre cei mai mari patru jucători din comerțul mondial cu materii prime agricole.
Bunge are poziții de forță în agricultura din America de Nord și de Sud, acolo unde Glencore are expuneri mai reduse.
Americanii de la Bunge sunt o forță în această regiune doar prin prisma celor 13 terminale de export și acelor 19 fabrici de procesare a uleiurilor vegetale.
Aceste active pun Bunge într-o poziție de puternic avantaj în segmentul comerțului cu boabe și șroturi de soia, piețe unde cererea generată de piața chineză este tot mai mare.
Fabricile de ulei și terminalele de export sunt doar doua dintre elementele cheie ale întregii afaceri globale deținute de Bunge.
Gigantul agro-industrial operează pe șase continente și are la dispoziție mori de cereale și produse furajere, rafinării de zahăr, dar și fabrici de îngrășăminte.
Rețea de silozuri și două fabrici de ulei în România
Potențiala asociere dintre Glencore și Bunge ar urma să permită elvețienilor să își facă intrarea pe piața uleiurilor vegetale în România.
Pe hârtie, business-urile din România ale Glencore și Bunge arată un potențial de complementaritate. Bunge are la dispoziție două fabrici de uleiuri vegetale pe piața locală la Buzău și Lehliu-Gară, dar nu deține o infrastructură extinsă de silozuri în teritoriu.
În același timp, Glencore nu a procesat până în prezent materii prime agricole pe piața românească, dar deține o rețea extinsă de silozuri în sudul țării și ocupă o poziție de forță în segmentul exportului de materii prime agricole.
Glencore este în sezonul curent 2016/2017 al patrulea cel mai mare jucător pe piața de export de materii prime agricole cu un volum estimat la 1.5 milioane MT, segment unde Bunge are doar o poziție marginală.
Harta locală a activelor deținute atât de Bunge, cât și de Glencore arată o singură vulnerabilitate: lipsa unui terminal de export în portul Constanța.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: