CORESPONDENȚĂ DE LA CONFERINȚA GLOBAL GRAIN GENEVA

Grâul de la Marea Neagră a ajuns să stabilească prețul global. Doar o problemă de producție în regiune va genera creșterea cotației

23627229101558069324277891996006743o-5a0c984942eef.jpg

Stefan Voicu 15 noiembrie 2017
Grâul produs în Bazinul Mării Negre (Rusia-Ucraina-România-Bulgaria) și-a crescut cota pe piața internațională de la 5% la jumătatea anilor 1990 până la 23% în prezent, astfel că prețul global al acestui produs este determinat de situația din regiune. În consecință, doar o sincopă productivă are capacitatea de a încadra cotația pe o tendință puternic ascedentă.
“Până când nu vom avea o problemă de producție în bazinul Mării Negre sau în Europa, nu vom vedea o creștere (pe bursă de la Chicago – n.red.) a prețului grâului la peste 5 dolari/bușel (183.7 dolari/MT)”, a spus Emily French, reprezentanta casei americane de consultanță ConsiliAgra , la conferința Global Grain ce are loc în Geneva.
Contractul futures de grâu se tranzacționa astăzi pe bursa de la Chicago la 4.19 dolari/bușel, ceea ce corespunde unei cotații de 154.2 dolari/MT.
Majorarea cotației peste 5 dolari/bușel înseamnă un avans al cotațiilor de 19% față de nivelul de tranzacționare din prezent.
Cotația futures pe piața bursieră din Chicago este în prezent mult sub cotațiile spot din piața fizică de la Marea Neagră.
Diferența față de cotația grâului românesc 12.5% FOB de astăzi este de 40.8 dolari/MT, respectiv 36.8 dolari/MT față de prețurile ucrainene și rusești.
Piața bursieră de la Chicago influențează indirect situația din piața fizică de la Marea Neagră, indicatorul relevant fiind nu în mod special valoarea cotației, cât dinamica acesteia.
“Cel mai mare risc pentru prețul grâului sunt pozițiile pe care le adoptă fondurile de investitii”, a spus Emily French.
În plus, poziția pe care o adoptă fermierii reprezintă un alt element care începe să își facă simțită prezența și să schimbe treptat regulile jocului din piața globală a materiilor prime agricole în condițiile în care investițiile din ferme și disponibilitățile de lichiditate le permit acestora să fie un jucător mult mai activ cu potențialul de a avea o influența tot mai crescută în jocul prețurilor.
“Cresterea profilului de fermier global care investește și în stocaj în fermă și are abilitatea de a păstra și de a ține marfa în afara pieței va afecta preturile”, a spus analista americană.
Global Grain Geneva este unul dintre cele mai exclusiviste și influente evenimente publice din piața globală a comerțului cu materii prime agricole, o platformă ce strânge la un loc 1.200 de profesioniști din cadrul a 550 de companii din mediul comercial al materiilor prime agricole.
Ce a mai spus Emily French, ConsiliAgra la Global Grain Geneva
Cred că prețurile vor păli în comparație cu ceea ce am văzut în perioada 2005-2008 pentru că cererea se schimbă.
Nu a fost niciodată atât de incitant să fii în piața agricole deși marjele de profit sunt tot mai mici.
Grâul este o materie primă pe care iubești să o urăști și pe care urăști să o iubești. Situația consumului nu este atât de sexy ca cea de la porumb și acesteia îi lipsește aspectul glamuros al complexului de soia. Consumul este prognozat să crească cu 1%, consumul nu se bucură de schimbările de dietă pe care le înregistrează alte materii prime agricole sau să fie influențat de cererea de biocombustibil.
Statele Unite sunt un punct de stocaj al pieței mondiale a grâului. Fermierii din Statele Unite reduc producția de grâu, fermierii preferă să producă soia pentru că este mai profitabilă și mai puțin solicitantă din punct de vedere al specificațiilor tehnice.
Cererea mondială de porumb depășește 1 miliard MT și este alimentată de cererea pentru biocombustibili. Brazilia și China investesc în producția de etanol. Cererea se va muta acum înapoi către producția de furaje.
Cea mai importantă schimbare în “jocul” porumbului din ultimele două luni a fost producția de porumb safrinha din Brazilia. 
În ultimele două decenii, consumul de boabe de soia a crescut 238% la 200 milioane MT, consumul de rapiță a crescut cu 252% la 33.7 milioane MT. Problema este că nu știm cum să raționalizăm această cerere.
900 de milioane de oameni din lume sunt considerați a face parte din clasa de mijloc. În India o treime din populație face parte din clasa de mijloc. Dacă această traictorie continuă să crească, vă imaginați ce impact va avea. Acum două decenii, economiile emergente însemnau 10% din activitatea economică, acum ponderea a ajuns la 45% și continuă să crească. Aceasta este povestea agriculturii la nivelul de bază.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: