VIDEO. Profesioniști în agribusiness

Investitorii străini din agricultură se uită acum către industrie: vremea câștigurilor din afacerile cu terenuri a trecut

profesionisti-in-agribusiness-5743437075f71.jpg

Gabriel Razi 23 mai 2016
Urmăriți emisiunea completă aici:
Investitorii străini cu interes în agricultură românească consideră ca interesant proiectele din procesarea materiilor prime agricole sau culturile de nișă în condițiile în care epoca câștigurilor din tranzacțiile cu teren arabil a trecut.
Aceasta a fost una dintre concluziile emisiunii „Profesionisti în Agribusiness”, difuzată duminică în direct la Agro TV.
„Romania este interesantă ca și piață de producție agricolă, în zona de agrobusiness și agro-industrial. Aici ne așteptăm să se întâmple ceva, chiar și prin intermediul micro-productiei”, a spus Adrian Dimache, secretarul general al Camerei de Comerț Italiene pentru România.
Grupurile multinaționale și-au stabilit deja puncte de forță în principalele piețe ale agrobusiness-ului local chiar și de acum două decenii. Piețe precum cea a comerțului cu materii prime agricole, cele ale procesării de carne, ulei sau morărit și panificație sunt deja dominate la vârf de prezențe multinaționale.
Piața locală prezintă însă potențial viitor de dezvoltare prin prisma proiectelor investiționale de dimensiuni mici și medii din mediul rural.
„Romania ar fi bine să devină un transformator de materie primă din ce în ce mai mare și să exporte un produs procesat măcar intermediar. Spațiul pentru (intrarea – n.red.) marilor producători agricoli s-a închis. În realitate, pentru cei mici există spații mari. (...) Suprafețele pentru care există interes sunt cele sub 100 de hectare”, a spus Dimache.
Unul dintre segmentele de interes al investitorilor italieni este segmentul producției bio, un segment care a crescut accelerat în ultimii ani, dar care nu a ajuns să depășească mai mult de câteva procente din agricultura locală.
Investitorii francezi pariază pe filiere
Investitorii francezi din agrobusiness-ul local își arată interesul pentru dezvoltarea filierelor de producție, prin intermediul cărora recoltele fermierilor sunt conectate la liniile de procesare industriale sau de rețelele de retail.
„Lucram de câțiva ani la acest concept de filieră pentru a pune în același loc actorii – de la producători până la distribuitori. Am lucrat deja pe zona de lapte, de cereale, de fructe. Principalul avantaj este securizarea distibutiei, creșterea standardului sau definirea unui standard de productie”, a spus Adriana Record, directorul Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România (CCIFER).
Una dintre cele mai cunoscute filiere de produs din agrobusiness construită de o companie cu capital francez este cea din segmentul procesării de semințe de floarea-soarelui hi-oleică pusă pe picioare de Expur.
Piețele care au rămas în urmă sunt cele cu potențial în viitor
Piața laptelui sau a cărnii sunt segmente cu potențial de creștere în viitor și cu spațiu pentru noi investitori străini, a spus și Arnaud Perrein, fermier francez cu o istorie de peste două decenii în agricultura românească.
„As sfătui (investitorii – n.red.) să facă ferme de vaci cu lapte, să facă industrie. Este scandalos ca aducem lapte din Polonia în condițiile în care avem condiții pedo-climatice să exportăm lapte, nu să importam”, a spus el.
Fermierul francez a subliniat că unul dintre punctele forțe ale României în fața investitorilor străini este determinarea angajaților de pe piața locală. 
„Punctul cel mai bun pentru investitorii francezi este forța de muncă. Sunt oameni care vor să muncească, care vor să facă ceva cu viața lor”, a spus Arnaud Perrein.
Ce au mai spus invitații de la "Profesioniști în Agribusiness"
Adrian Dimache, secretarul general al Camerei de Comerț Italiene pentru România
@ Interesul rămâne, este absolut evident, spațiul de investiții din Italia s-a diminuat. Partea de agricultură biologică este interesantă, vedem o presiune. Sunt firme din Italia interesate să cumpere un produs biologic dar nu este ușor, este un pic greu să garantezi producții biologice, dar vedem interes foarte mare.
@ Dezvoltarea satului rural este o zonă de dezvoltare imensă. Micii proprietari de teren sunt a doua parte a bogăției agricole a Italiei, au producții foarte specifice, au creat un turism în jurul agriculturii.
Arnaud Perrein, proprietar ferma Sopema de 3.700 de hectare din Ialomița
@ Noi patronii trebuie să creăm motivația, văd mulți tineri de pe băncile facultăților cu potențial destul de mare. Ca formație stăm mult mai slab, avem oameni cu bagaj intelectual mare, dar care stau slab cu partea practica.
@ Mă finanțez numai în România, pot să spun că (segmentul creditării-n.red.) merge bine de șase ani de zile.
Adriana Record, director al Camerei Franceze de Comerț și Industrie în România
@ Există o tensiune masivă din punctul de vedere al forței de muncă mai ales în zona de tehnicieni și tehnicieni calificați, cea mai importante cerere a mediului de business este cea de operator, de la electronist până la logistică. Pe zona de agricultură avem ingineri formați, dar nu avem tehnicieni.
@ Străinii nu cumpără atât de mult teren în România, nu cumpără pământ, ci ferme, cumpără exploatații, arendează. Orice investiție generează taxe și locuri de muncă, lucruri pozitive. Intervin problemele atunci când terenurile sunt cumpărate pentru speculații imobiliare.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: