Moldovenii de la Trans-Oil renuntă la soia și măresc expunerea pe floarea-soarelui în fabrica de la Tăndărei

transoil-5623ab8cad0be.jpg

Gabriel Razi 10 august 2015
Trans-Oil, afacerea agro-industrială a milionarului Vaja Jhashi și cel mai mare grup de agrobusiness din Republică Moldova, face păși pentru a-și majora cu 60% capacitatea de procesare de semințe de floarea-soarelui în fabrica de la Tăndărei, unitate de producție locală pe care au achiziționat-o anul trecut. 
Reprezentanții companiei au depus documentații tehnice pentru a primi undă verde de la autorităti pentru un proiect titrat “desfiintare linie tehnologică HLS – boabe soia și modernizare linie DE SMET – floarea-soarelui pentru mărirea capacitătii de producție de la 500 tone/zi la 800 tone/zi”. 
Mișcarea vine în contextul în care moldovenii de la Trans-Oil se află în plin proces investițional pe piață locală. Ei și-au făcut intrarea în România prin preluarea fabricii de la tăndărei, iar următorul pas a fost extinderea capacitătii de stocare a fabricii printr-un siloz de 20.000 de tone. în plus, ei au semnat un acord cu grupul Racova din Vaslui pentru a exploata terenurile grupului în acest sezon dar și de a opera în chirie fabrica de ulei vegetal Ulerom. 
Moldovenii de la Trans-Oil, care operează local prin firmă Floarea Internațional, își afirmă interesul pentru uleiurile vegetale de floarea-soarelui având în vedere că piața de materie primă pe acest segment este de 8,5 ori mai mare decât cea a semințelor de soia. 
Recolta de floarea-soarelui este estimată la 1,7 milioane de tone în această toamnă, în scădere cu 13,5% fată de sezonul precedent. Producția de boabe de soia este prognozată la 200.000 de tone, în scădere usoară fată de sezonul 2014/2015.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: