PRET ORZ 2018/2019

Orzul se anunță vedeta pentru începutul sezonului 2018/2019: Iordania a cumpărat marfă din noua recoltă cu 32 dolari/MT mai mult decât anul trecut

iordania-5799f09ca572c-5a7b6041e2c7a.jpg

Gabriel Razi 07 februarie 2018
Informații pe care nu trebuie să le ratați
►Iordania a cumpărat 50.000 MT de orz din noua recoltă cu încărcare în perioada 15-31 Iulie 2018 la prețul de 212 dolari/MT C&F.
►Comercianții de orz românesc au ratat licitația pentru cel puțin 10 dolari/MT.
►Prețul plătit de iordanieni este cu 32 dolari/MT mai mare față de cel la care au cumpărat în aceeași perioadă a anului trecut.
►Prețurile plătite de iordanieni corespund unui preț orientativ de 183 dolari/MT FOB Marea Neagră.
►Prețul CPT Constanța pentru noua recoltă cu livrare în Iulie ce poate fi estimat pe baza cotației la care a cumpărat Iordania este cuprins intre 142-144 euro/MT.
►Această cotație arată potențial ușor de creștere față de nivelul de tranzacționare forward al orzului din noua recoltă din prezent, respectiv 138-140 euro/MT CPT Constanța.
 
Orzul, unul dintre cele mai “fierbinti” produse cerealiere ale acestui sezon, va avea un început de sezon spectaculos.
Iordania, unul dintre cei mai mari cumpărători de orz produs în bazinul Mării Negre, a cumpărat 50.000 MT cu livrare în perioada 15-31 Iulie la o cotație de 212 dolari/MT C&F (preț cu marfa livrată în portul de destinație), în creștere cu 32 dolari/MT față de cotația plătită pentru aceeași cantitate de orz în perioada similară a anului trecut.
Cotația la care iordanienii s-au înțeles astăzi cu traderul GTCS pentru cele 50.000 MT de orz din noua recoltă oferă indicii critice privind cotațiile de la Marea Neagră pentru prima lună a noului sezon comercial 2018/2019 (Iulie 2018/Iunie 2019).
Prețul C&F plătit astăzi de iordanieni pentru orzul cumpărat de la GTCS corespunde unei cotații FOB estimative de 183 dolari/MT. 
Prețul mediu spot al orzului de la Marea Neagră în perioada similară anterioară, respectiv 15-31 Iulie 2017, a fost de 164 dolari/MT FOB. 
Rezultă o diferență pozitivă de 19 dolari/MT FOB pentru cotația estimativă din a doua jumătate a lunii Iulie a acestui an. 
În cadrul licitației din Iordania au participat cu orz românesc și elvețienii de la Ameropa și Cerealcom Dolj. 
Ambele companii au ratat licitația pentru că prețurile oferite au fost departe prețul lotului selectat de achizitorul de stat din Iordania.
Ameropa a oferit marfă românească la un preț mediu de 222 dolari/MT C&F, iar Cerealcom Dolj a închis în plic o ofertă de 224 dolari/MT C&F.
De ce este importantă piața internațională pentru cei ce vând orz în România?
Calculele de pe piața locală a orzului sunt extrem de simple. În ultimele cinci sezoane comerciale din agricultură între 68% și 100% din recolta locală de orz a plecat la export.
Acest lucru înseamnă că exportul este în mod covârșitor principala linie generatoare de lichiditate pe piața românească a orzului.
România se bazează pe vânzările internaționale de orz către doi clienți strategici ce cumpără constant pe aproape întreagă perioadă a sezonului: Arabia Saudita – care este și cel mai mare importator la nivel mondial și Iordania.
România nu vinde însă singură pe aceste piețe.
Aici sunt prezente și Ucraina și Rusia.
Ambii jucători de la Marea Neagră vor vinde până la sfârșitul acestui sezon câte 4.8 milioane MT de orz către clienții internaționali.
Volumul este de patru ori mai mare față de ce reușește să vândă extern economia locală în anul de piață curent.
Cu un volum de patru ori mai mare față de cel al României, competitorii din bazinul Mării Negre – Rusia și Ucraina – reprezintă factori de influență relevanți pentru evoluțiile interne de pe piața orzului.
De ce orzul a avut “boom” de preț în prima parte a sezonului curent?
Orzul a fost în prima jumătate (Iulie/Decembrie 2017) produsul cerealier cu cea mai importantă creștere a prețului în bazinul Mării Negre.
Cotația orzului a plecat dintr-un minim de 155 dolari/MT FOB în bazinul Mării Negre în luna Iulie a anului trecut și s-a apropiat de pragul de 200 dolari/MT la începutul lunii Noiembrie, pentru ca apoi să coboare ușor către nivelul din prezent de 190-193 dolari/MT FOB.
Creșterea fulminantă de peste 40 dolari/MT în doar patru luni a luat prin surpindere piața în condițiile în care datele fundamentale globale nu arătau la prima vedere un astfel de potențial.
O scădere ușoară a recoltei și a potențialului de export din Ucraina,  transportul lent al orzului dinspre fermele către porturi în Rusia și cererea crescută de orz generată de Arabia Saudita au reprezentat elementele ce au stat în spatele creșterii cotațiilor.
România a beneficiat de majorarea cotațiilor
Operatorii de pe piața grânelor din România au beneficiat de majorarea cotațiilor regionale ale orzului în condițiile în care jumătate din exportul realizat pe parcursul sezonului comercial curent a fost făcut în lunile August, Septembrie și Octombrie atunci când s-a produs cel mai important “raliu” de prețuri.
Boom-ul de preț al orzului din vara și toamna trecută arată clar că și orzul este un produs cerealier ce poate fi folosit pentru a optimiza strategia comercială din ferme.
Orzul este cunoscut la nivelul publicului larg din agricultură ca un produs folosit cu precădere pentru plata datoriilor către furnizori și care se vinde imediat după ce a fost recoltat fără a se apela la o strategie de depozitare.
Această poziție a operatorilor de pe piața locală este vizibilă și în ritmul exporturilor în condițiile în care aproape fiecare campanie de export de orz se termină în lunile Decembrie și, rareori, Ianuarie.
România a recoltat vara trecută 1.7 milioane MT de orz și a exportat până în prezent 70% din această producție.
Recolta viitoare de orz a României poate fi estimată preliminar la 1.5 milioane MT, în scădere cu 12% față de sezonul 2017/2018 ca urmare a scăderii suprafeței dedicată acestui produs.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: