Porumbul românesc se întoarce pe piața din Africa de Sud după patru ani și opt luni fără niciun bob livrat în această destinație

54269743877290f780caz-58206c4927a6f.jpg

Gabriel Razi 07 noiembrie 2016
Africa de Sud, a treia cea mai mare economie a continentului negru, a comandat 17.500 de tone de porumb românesc în ultima săptămână din octombrie.
Această vânzare marchează reîntoarcerea porumbului românesc pe piața din Africa de Sud după o pauză de patru sezoane agricole consecutive în care comercianții prezenți local nu au făcut nicio tranzacție în această destinație.
Ultima livrare de porumb românesc în Africa de Sud data din luna februarie a anului 2012.
Cele 17.500 de tone de porumb românesc înseamnă o afacere de aproximativ 3 milioane de dolari la prețurile din prezent.
Nu există în acest moment informații referitoare la comerciantul care a vândut aceste cantități sau prețul mediu la care porumbul produs local a fost vândut în cadrul acestei tranzacții.
Comanda plasată de sud-africani vine în contextul în care această economie a avut recolta de porumb afectată de secetă astfel încât cererea internă este acoperită acum în bună măsură prin intermediul importurilor.
Pe parcursul acestui sezon, Africa de Sud s-a bazat pe importurile de porumb din Argentina și Brazilia. Anterior, sud-africanii au cumpărat și porumb american, mexican sau ucrainean.
Africa de Sud are importuri de porumb prognozate la 0,5 milioane de tone pe parcursul sezonului comercial curent.
Porumbul românesc de export se tranzacționa astăzi în portul Constanța la un preț mediu de 155 euro/tonă FOB (marfa livrată în port, încărcată pe vapor), în creștere ușoară față de săptămâna trecută.
Cotația porumbului local este apropiată de cea a altor furnizori de la Marea Neagră precum Rusia și Ucraina, dar cu 4,5 euro/tonă mai mare față de prețul de export al porumbului american.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: