Top 25 jucători de pe piața internațională a rapiței

România este la un singur pas distanță de a-și păstra a zecea poziție în topul celor mai mari producători de rapiță la nivel mondial

rapita-romania-59173c62f1857.jpg

Gabriel Razi 13 mai 2017
România, al treilea cel mai mare jucător de pe piața materiilor prime agricole de la Marea Neagră, este la mai puțin de două luni distanță de a repete o performanță istorică, aceea de a se menține pe a zecea poziție în topul celor mai mari producători de rapiță la nivel mondial. 
România a intrat pentru prima dată în topul celor mai mari zece producători de rapiță la nivel mondial în vara anului trecut.
Situația din prezent subliniază importanța pe care acest produs a ajuns să o aibă pe piața din România și potențialul agriculturii locale de a-și face loc într-un interval de timp relativ scurt între jucătorii internaționali relevanți de pe piața acestui produs.
Prognoza de producție pentru rapiță românească indică o recoltă potențială în sezonul ce va începe oficial în luna Iulie de 1.4 milioane MT, în scădere ușoară față de recordul istoric absolut din vara anului trecut.
Calculele făcute în prezent arată că recolta de rapiță din această vară va fi susținută de apetitul fermierilor români pentru a-și crește expunerea pe acest produs.
Suprafața de rapiță însămânțată de producători agricoli locali toamna trecută este estimată la 550.000 Ha, în creștere cu 14% față de terenul ce a fost dedicat acestui produs în sezonul precedent.
În același timp, condițiile agro-meteorologice aproape ideale din sezonul 2016/2017 nu s-au repetat și în toamna trecută sau în această primăvară, astfel că productivitatea este prognozată în prezent pe minus față de rezultatul de vara trecută.
Productivitatea medie a rapiței pe piața din România este prognozată în prezent la 2.6 MT/Ha, în scădere cu 16% față de randamentul mediu precedent.
Lider la productivitate la Marea Neagră, dar locul doi la producție
Randamentul mediu prognozat pentru rapița românească poziționează agricultura locală pe primul loc în topul eficienței productive din bazinul Mării Negre.
Productivitatea medie a rapiței românești este prognozată în acest sezon a fi cu 25% peste prognoza medie de 2 MT/Ha valabilă pentru piețele din Ucraina, Rusia și Bulgaria.
Eficiența mai crescută a pieței românești în segmentul rapiței nu are însă suficientă forță să susțină poziția României pe primul loc în topul celor mai mari producători din bazinul Mării Negre.
Dacă anul trecut, eșecul de producției al Ucrainei a permis României să preia poziția de lider, situația nu este valabilă și pentru sezonul 2017/2018.
Ucraina are prognozată o producție de 2.1 milioane MT, aproape dublă față de rezultatul dezamăgitor din vara anului trecut.
Rusia urmează să își mențină recolta la pragul de 1 milion Mhttp://www.diacritice.com/images/conversienoua.pngT, iar Bulgaria are prognozată o recoltă de rapiță de 400.000 MT, în scădere cu 20% față de rezultatul din sezonul comercial 2016/2017.
Regiunea Mării Negre este cea mai importantă zonă de producție pentru rapită cu o pondere de 5,5% din recolta mondială a acestui produs.
Aproape de podium și în Uniunea Europeană
Prognoza de producție pentru rapița românească arată că agricultura locală urmează să își păstreze poziția și între jucătorii comunitari din acest segment al pieței semințelor oleaginoase.
România urmează să își păstreze cea de-a cincea poziție pe piața UE a producției de rapiță, urmând să fie depășită doar de Germania, Franța, Polonia și Marea Britanie.
Uniunea Europeană are prognozată o producție totală de rapiță de 21.3 milioane MT, în creștere cu 5% față de rezultatul de anul trecut. 
Recolta comunitară de rapiță prognozată acum indică al treilea nivel potențial de producție din ultimul deceniu.
Rapița este, alături de floarea-soarelui, un produs marginal în ecuația globală a afacerilor cu semințe și boabe oleaginoase în condițiile în care jocurile pe scena internatională sunt dictate de afacerile cu boabe de soia, produs cu volume recoltate de aproape cinci ori mai mari.
Contractul futures cu livrare în luna August pentru rapiță de pe piața bursieră de la Paris a ajuns la cotația de 370.5 euro/MT, în creștere cu 0.75 euro/MT față de sesiunea de tranzacționarea precedentă.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: