Grâul rusesc galopează în Egipt

România ratează a cincea licitație consecutivă în Egipt: Marfa românească stă pe bară pentru o diferență de 4 dolari/MT față de “uraganul” prețurilor rusești

grau-egipt2-59dd09503d808.jpg

Gabriel Razi 10 octombrie 2017
Grâul românesc, cel mai important produs de export al agriculturii locale, ratează a cincea licitație consecutivă organizată de GASC – achizitorul de stat din Egipt – pentru o diferență de preț de 4 Dolari/MT FOB față de cotațiile înaintate de comercianții de marfă rusească.
Chinezii de la COFCO și americanii de la ADM și CHS au oferit astăzi grâu românesc în Egipt, însă cotațiile FOB au fost cu cel puțin 4 dolari/MT mai scumpe față de cotația medie de achiziție de 198.98 dolari/MT la care GASC a cumpărat astăzi 170.000 MT de marfă produsă de fermierii din Rusia.
Licitația de astăzi ratată de grâul românesc este a cincea competiție consecutivă de acest tip pe care marfa produsă local o ratează în ultimele două luni și jumătate.
Ultimul vapor de 60.000 MT de grâu românesc a fost vândut în Egipt pe 25 Iulie cu încărcare în perioada 1-9 Septembrie.
Egiptenii au primit astăzi șapte oferte de grâu rusesc, două oferte de grâu franțuzesc și alte trei oferte pentru a cumpăra grâu produs în România.
Rușii spulberă orice competiție pe piața din Egipt
În cele din urmă, achizitorul de stat din Egipt a decis să cumpere 170.000 MT de marfă produsă în Rusia la o cotație medie C&F de 214.2 dolari/MT, în creștere cu 1 dolar/MT față de o achiziție similară făcută în urmă cu o săptămână.
Egiptenii au cumpărat două vapoare de câte 55.000 MT de grâu rusesc de la Union CO. la un preț mediu de 197.97 dolari/MT FOB la care se adaugă costul transportului de mare de 15.69 dolari/MT. Cotația C&F înaintată de Union Co. s-a ridicat la 213.66 dolari/MT.
Restul de 60.000 MT de grâu au fost cumpărate de la Daewoo la un preț mediu de 200 dolari/MT FOB la care se adaugă 14.69 dolari/MT sub forma costului de transport al mărfii pe mare. Cotația C&F înaintată de Daewoo s-a ridicat la 214.69 dolari/MT.
Rușii au vândut deja 2.6 milioane MT de grâu în Egipt
Competitivitatea puternică a cotației grâului rusesc le-a permis acestora un adevărat galop de sănătate pe piața din Egipt în prima jumătate a sezonului comercial curent 2017/2018.
Rușii au vândut până în prezent 2.6 milioane MT de grâu către achizitorul de stat din Egipt, de 2,1 ori mai mult față de aceeași perioadă a sezonului precedent.
România a vândut până în prezent 600.000 MT către același client internațional, cu 60% mai mult față de aceeași perioada a sezonului precedent.
Prezența pe piață din Egipt este un obiectiv strategic atât pentru România, cât și pentru Rusia în condițiile în care economia nord-africană este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial cu importuri publice și private de aproximativ 1 milion MT pe luna.
Și România și Rusia sunt pe plus la exportul de grâu
Grâul românesc reușește, totuși, să găsească debușee de export în piața internațională chiar și în condițiile în care pe piața din Egipt direcția este dictată în prezent de marfa rusească.
România a exportat până în prezent (1 Iulie/8 Octombrie) 2.5 milioane MT de grâu, în creștere cu 20% față de perioada similară anterioară.
În același timp, 9.6 milioane MT de grâu rusesc au inundat piața internațională, cu 11% mai mult față de aceeași perioadă a sezonului comercial precedent.
Grâul românesc 12.5% se tranzacționa astăzi în portul Constanța la o cotație FOB (marfa livrată în port, încărcată pe vapor) echivalentă cu 195 dolari/MT, iar marfă rusească de aceeași calitate avea o cotație medie de 191 dolari/MT.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: