Seceta a tăiat 18% din încasările pe hectar ale germanilor care lucrează 5.400 Ha în Banat

agrarius-recolta-romania-2017-5a1ed7f807a38.jpg

Gabriel Razi 29 noiembrie 2017
Agrarius, unul dintre cei mai importanți investitori din agricultura din Banat și un jucător ce exploatează 5.400 Ha de teren arabil local, estimează că va închide bilanțul acestui an cu încasări medii de 940 euro/Ha, în scădere cu circa 18% față de anul trecut ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile din această vară.
„Nu am reușit să atingem recordul de recolta din 2016. În ciuda unei recolte mai mici, ne asteptăm să închidem exercițiul financiar din 2017 cu un rezultat operațional brut pozitiv (EBITDA – n.red.). Am reușit să compensăm o parte din pierderile generate de evenimentele meteo cu asigurarea recoltei”, a spus Ottmar Lotz, șeful Agrarius.
Reducerea încasărilor pe hectar ale germanilor de la Agrarius vine în contextul în care fermierii din Banat au avut productivități în scădere la culturile de primăvară având în vedere condițiile meteo neprielnice din această vară
Impactul meteo s-a răsfrânt și asupra business-ului Agrarius având în vedere că germanii s-au expus sezonul comercial curent cu 40% din planul de culturi pe porumb, floarea-soarelui și soia.
Volumele au coborât mai repede decât încasările
Germanii de la Agrarius au recoltat în acest an puțin peste 24.000 MT de cereale, semințe și boabe oleaginoase, în scădere cu 22% față de recordul de producție înregistrat în anul precedent.
Ritmul de scădere al volumelor de recolta și cadența de evoluție a încasărilor la hectar arată că reducerea încasărilor Agrarius a fost frânată parțial de situația mai pozitivă a cotațiilor din acest an de piață în comparație cu situația de anul trecut.
„Consiliul de administrație așteaptă încasări, ce includ și subvențiile, în jurul a 6 milioane de euro, ceea ce se încadrează în marja de 6-6.5 milioane de euro așteptată (inițial – n.red.)”, a notat anunțul făcut public de Agrarius.
Germanii și-au vândut până în prezent 85% din recoltele de cereale, semințe și boabe oleaginoase, astfel că mai au pe stoc aproximativ 3.600 MT de materii prime agricole de comercializat.
Agrarius deține în Timiș o magazie cu o capacitate de stocare de 5.000 MT, potrivit informațiilor disponibile public.
Se expun mai puțin pe porumb, floarea-soarelui și soia
Germanii de la Agrarius și-au schițat planul de culturi pentru sezonul comercial 2017/2018 mizând pe reducerea cu un procent a expunerii pe floarea-soarelui, soia și porumb în condițiile în care recoltele de toamnă sunt considerate ca fiind mai sigure din punct de vedere agronomic.
„Pentru a reduce influența evenimentelor meteo viitoare asupra productivității și pentru a optimiza potențialul productiv, majorarea ponderii recoltelor de toamnă a fost deja implementata”, a spus Ottmar Lotz.
Agrarius a semănat cu succes 3.520 de hectare de grâu, orz și rapiță în această toamnă, în creștere cu 547 de hectare față de perioadă similară a sezonului precedent.
Cea mai importantă creștere în suprafață a fost înregistrată de rapiță, respectiv un plus de 381 de hectare, iar cea mai importantă scădere a fost cea operată pentru grâu, respectiv un minus de aproape 200 de hectare.
Au intrat în comerțul cu cereale
Germanii de la Agrarius au început din acest an să facă local și comerț cu materii prime agricole, pe lângă activitatea de producție.
Această nouă linie de business a adus o creștere de 9% a încasărilor anuale estimate de Agrarius.
„Un alt factor pozitiv a fost acela că intrarea în comerțul cu cereale a avut o contribuție de 0.5 milioane de euro, peste planul nostru”, a spus Lotz.
Un astfel de volum de încasări din comerțul cu materii prime agricole indică un volum de afaceri în acest segment ce poate fi estimat între 3.000 MT și 4.000 MT anual, potrivit estimărilor AGROFINANCIAR.
Acest volum înseamnă în același timp și puțin peste 10% din volumul de recoltă strâns în acest an de producătorul agricol alimentat de capital german.
Agrarius estimează că va închide bilanțul din acest an cu un rezultat net negativ de 0.4 milioane de euro, în condițiile în care anul trecut rezultatul net a fost pe plus cu 0.5 milioane de euro.
Agrarius este unul dintre puținii producători agricoli din România ale cărui acțiuni sunt listate pe o piată de capital din Occident, respectiv cea din Frankfurt.
Germanii de la Agrarius operează în România prin firme precum Tomtim Tomnatic, Apodemus Agrar sau Jantom.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: