CORESPONDENȚĂ DE LA CONFERINȚA GLOBAL GRAIN GENEVA

Secretele boomului de producție și export de grâu din Rusia: liberalizarea comerțului, a pieței funciare și accesul geografic la marii importatori

sizov-5a0b0ea47058c.jpg

Stefan Voicu 14 noiembrie 2017
Liberalizarea comerțului, a pieței funciare și accesul geografic la importatori mari precum Turcia, Egipt, Maroc sau Algeria reprezintă motorul ce a stat în spatele boomului de producție și export de grâu pe care Rusia l-a înregistrat în ultimul deceniu.
“Graul a devenit o recoltă mult mai importantă în Rusia, acopera acum 65% din producția totala de cereale, iar cota grâului crește ca urmare a cererii de export. Principalii competitori pentru Rusia sunt, în primul rând, Franța și apoi Ucraina. Un competitor mai puțin important este grâul din Statele Unite”, a spus Andrei Sizov Jr., directorul SovEcon, o casă de consultanță rusească, la un panel specializat din cadrul conferinței Global Grain din Geneva.
Producția de grâu a Rusiei a crescut cu 28%, respectiv 20 milioane MT în ultimul deceniu, iar exporturile aproape că s-au dublat în ultimul deceniui ajungând la circa 33 milioane MT în acest sezon.
Galopul exportului este susținut de faptul că pe piața internă rusească consumatorii au trecut la un consum intens de pâine și produse de panificație, către consumul de carne, astfel că excendentul rămâne mai mult decât suficient astfel încât Rusia să își mențină poziția de lider mondial al exportului de grâu.
“Rusia este înconjurată de țări care sunt mari consumatoare de pâine precum Turcia, Iran, Egipt, Maroc sau Algeria. Nu este o chestiune legată de venituri, ci de preferința istorică pentru a consuma paine”, a spus Sizov Jr.
Capacitatea Rusiei de a susține acest ritm de creștere este însă limitată în acest moment în condițiile în care fermierii se confruntă cu limitări din punct de vedere agro-meteorologic și logistic.
“Exportul de cereale a crescut, dar nu poate crește mai mult din cauza limitărilor logistice. Rusia poate exportă în mod ideal 60 milioane MT de cereale pe sezon, dar sunt problemele generate de iarnă și nici suficiente vagoane care să susțină ritmul de export”, a spus analistul rus.
Rusia are o producție de cereale estimată la 134 milioane MT în acest sezon, un record istoric absolut. Rusia este cel mai mare producător și exportator de cereale din bazinul Mării Negre.
CE A MAI SPUS ANDREI SIZOV JR. LA PANELUL SPECIALIZAT DE LA GLOBAL GRAIN GENEVA
Oferta rusească crește rapid. Așteptările de producție în acest sezon (2017/2018 – n.red.) se ridică la 134 milioane MT, un record istoric.
În anii 1990 și 2000 fermierii ruși au primit dreptul de a cumpăra teren sau a arenda pe termen lung, ceea ce a generat interes pentru a-și mari productivitățile.
Comerțul s-a liberalizat, toată lumea poate vinde CPT, însă nu toată lumea poate vinde FOB, dar dacă încearcă pot reuși.
Productivitatea grâului rusesc variază de la regiune la regiune. Fermierii din Sud au în acest an un randament de 4.3 MT/Ha, fermierii din centru au 4.23 MT/Ha, randamentul din bazinul fluviului Volgă este de 2.54 MT/Ha, iar în Siberia grâul de primăvară are un randament de 1.57 MT/Ha.
Rusia se va confrunta cu secetă și evenimente meteo extreme mai repede decât în alte zone ale lumii.
Pe piața internă rusească ceerea este în scădere în condițiile în care consumul de pâine per capita scade pentru că veniturile populației cresc, în consecință consumatorii preferă să mănânce mai puțină pâine și mai multă carne.
Producția internă în aceste regiuni (nordul Africii și Orientul Mijlociu – n.red.) este nesustentabilă pentru că se bazează pe irigații. Ei încearcă să nu se bazeze pe importuri, ci pe producția internă, dar cred că mai devreme sau mai târziu vor renunța la producție, precum a decis să facă Arabia Saudită. Toate aceste tari vor urma aceeași cale pentru că nu au suficientă apă.
Rusia are o infrastructură feroviară relativ bine dezvoltată din perioada sovietică.
Capacitatea logistică din Rusia va crește cu 5 milioane MT în următorii doi-trei ani.
Producția de porumb este mică în comparație cu cea din Ucraina, Statele Unite sau Brazilia, dar este în crește. Pe termen mediu, producția de porumb va crește în dauna celei de grâu, un drum similar pe care Ucraina l-a parcurs în urmă cu câțiva ani.
Capacitatea de stocare este suficientă pentru o producție de 110-120 milioaen MT, nu sunt probleme majore. Dacă situația financiară o permite, realizarea de stocuri pentru sezonul următor este posibilă.
Destinațiile noastre de export de top nu sunt țări cu care poți negocia ușor. Una dintre ele este Egiptul și o alta este Turcia. Bariere comerciale sunt puse în practică tot timpul. Numesc asta un război comercial hibrid, dar nu va fi o problemă pentru că și Rusia joacă un joc similar.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: