„Ziua Cooperativelor de cultură mare din Romania”

Șeful celei mai mari organizații de fermieri din UE, către marile cooperative românești: „Aveti zece ani, poate chiar mai puțin, să vă puneți la punct cooperativele. Ceilalți galopează”

pekka-pesonen-58aafe4eb214d.jpg

Foto: Suzana Plesca

Gabriel Razi 20 februarie 2017
Fermierii români din segmentul producției de cereale, semințe și boabe oleaginoase au cel mult un deceniu pentru a-și consolida capacitatea de guvernanță și pentru a derula investiții în comun astfel încât să facă față competiției marilor cooperative europene.
Cele mai mari cooperative europene au parcurs etape de dezvoltare succesive și au ajuns să se transforme în adevărate corporații de agrobusiness cu activități și ambiții internaționale. Situația actuală a cooperativelor din nordul și centrul Europei arată potențialul enorm de dezvoltare al acestui tip de organizație.
„Celorlalți le-a luat un secol să ajungă în punctul în care sunt astăzi. Voi aveți zece ani, poate chiar mai puțin, să vă puneți la punct cooperativele. Ceilalți galopează”, a spus Pekka Pesonen, secretarul general al Copa-Cogeca, cea mai mare organizație de fermieri din UE, prezent la evenimentul „Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”.
Cu o istorie recentă a cooperativelor private de aproximativ un deceniu, România este unul dintre cei mai fragili jucători de pe harta europeană a acestui tip de organizații.
Nicio cooperativă de cultură mare din România nu a reușit până în prezent să depășească pragul unei cifre de afaceri de 15 milioane de euro anual. 
În același timp, cooperativa germană BayWa – cea mai mare organizație de acest tip din UE – derulează afaceri anuale de cel puțin 1.000 de ori mai mari față de liderii cooperativelor românești.
„Cota de piață (în totalul producției agricole -n.red.) a cooperativelor depășește 50% în țările din centrul și nordul Europei, în timp ce în sudul Europei și în zona Mediteraneană cota de piață a acestora este sub acest nivel”, a spus Pesonen, la evenimentul de business susținut de furnizorul de produse fito-sanitare ADAMA.
Secretarul Copa-Cogeca, prezent la sfârșitul săptămânii trecute pentru două zile la București pentru întâlniri cu autoritățile publice și cu reprezentanții mediului de agrobusiness local, a subliniat că agricultura locală se poate baza pe cooperativele de mari dimensiuni pentru a consolida poziția României pe harta europeană a acestor organizații.
„Din ce știu, România se poate baza pe cooperativele de mari dimensiuni”, a spus secretarul Copa-Cogeca.
Apetitul pentru cristalizarea de cooperative ce se bazează pe strângerea sub aceeași "umbrelă" a fermelor comerciale ce ajung să lucreze împreună zeci de mii de hectare a fost vizibil și din lista participanților la seminarul de business „Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”.
Evenimentul a adus la aceeași masă opt dintre cele mai mari cooperative românești cu suprafețe totale cumulate ce depășesc pragul de 150.000 de hectare, adică 2% din totalul arabil cultivat în România în prezent.
Niciuna din marile cooperative românești prezente la dezbateri nu avea un portofoliu de ferme cu o suprafață mai mică de 20.000 de hectare.
Cooperativele românești, entități cu o istorie extinsă ce depășește un secol, se află în prezent în faza de consolidare a capacităților de guvernare internă, expansiune a suprafețelor exploatate în comun și dezvoltarea de elemente de infrastructură fixă și mobilă ce pot fi exploatate în comun.
Marile cooperative românești se concentrează în prezent pe acțiuni de aprovizionare în comun cu materii prime necesare producției agricole (îngrășăminte, produse fito-sanitare, semințe, etc.) și pe activități de valorificare a recoltelor (vânzarea în comun a producției de cereale, semințe și boabe oleaginoase).
Una dintre concluziile „cheie” ale evenimentului a fost aceea că viitorul cooperativelor românești depinde de diferențierea în piața europeană și de integrarea verticală a producției primare sub formă de produse procesate.
Compania ADAMA, cel mai mare furnizor de produse fito-sanitare off-patent din lume, a fost partener exclusiv și a oferit platforma necesară derulării evenimentului „Ziua Cooperativelor de cultură mare din România”, ce a avut loc vineri, 17 februarie, în București. Evenimentul se va repeta trimestrial.
ADAMA a încheiat anul 2016 pe a doua poziție după suprafața tratată în topul celor mai mari furnizori de produse-fitosanitare de pe piața românească și s-a clasat între primii cinci jucători în funcție de cifra de afaceri în același top.
Următoarele cooperative au participat la evenimentul „Ziua Cooperativelor de cultură mare din Romania” și au fost reprezentate la nivel de Președinte, Director General și membri ai Consiliului de Administrație:
  • 15 Februarie Rotunda, Olt
  • Agri Sud, Ilfov
  • Biosud, Argeș
  • Braicoop, Brăila
  • Dobrogea Sud, Constanța
  • Oltenia Cereal Nord, Olt
  • Tinoasa, Teleorman
  • Vlașca 2008, Giurgiu
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: