CORESPONDENȚĂ DE LA CONFERINȚA GLOBAL GRAIN GENEVA

Serbia își acoperă 45% din exportul de porumb prin volumele scoase în piața internațională prin portul Constanța

8364566197d65e818cf4z-5a0da02556108.jpg

Stefan Voicu 16 noiembrie 2017
Serbia, unul dintre cei mai mari douăzeci de exportatori de porumb de pe scena mondială, își acoperă 45% din exportul de porumb cu ajutorul volumelor pe care le scoate în piața internațională prin portul Constanța.
“Cei mai buni cumpărători ai cerealelor sârbești sunt companii multinaționale precum COFCO, ADM, CHS, Ameropa, Cargill și alții care cumpără cereale în paritate FOB Dunăre pe care le transportă apoi prin portul Constanta”, a spus Sunchica Savovic, reprezentanta Asociației Cerealelor din Serbia la conferința Global Grain din Geneva.
Porumbul este principalul produs cerealier sârbesc ce ajunge în terminalele de export din portul Constanța. 
În sezonul 2016/2017, exportatorii de materii prime agricole prezenți pe piața locală au exportat 1.1 milioane MT de porumb sârbesc prin portul Constanța, arată datele de trafic. 
Volumul acoperă 45% din totalul exportului de porumb din Serbia din sezonul 2016/2017.
Transportul porumbului pe Dunăre către portul Constanța le permite sârbilor să își vândă marfa în destinații aflate în afara spațiului european.
Cele mai importante destinații ale porumbului sârbesc exportat prin portul Constanța în sezonul 2016/2017 au fost Turcia, Coreea de Sud, Liban, Iran și Egipt, potrivit datelor AGROFINANCIAR.
Pentru restul volumelor, sârbii se bazează pe transportul pe camioane și pe tren în destinații limitrofe.
“Cele mai comune destinatiu pentru cerealele sârbești transportate pe tren sunt Italia, Muntenegru și Albania. Serbia poate plasa 50% din surplusul de grâu și 20% din surplusul de porumb în aceste piete”, a spus Sunchica Savovic, care reprezintă interesele exportatorilor de materii prime agricole din Serbia.
Serbia a produs anul trecut 11 milioane MT de grâu, porumb și orz, iar în acest sezon nu au reușit să repete performanța înregistrând o scădere de 4 milioane MT ca urmare a secetei din timpul verii ce a redus puternic productivitatea porumbului, arată cele mai recente date ale USDA.
Serbia a recoltat sezonul trecut și alte 1.3 milioane MT de floarea-soarelui și soia, iar în sezonul curent recoltă a scăzut cu o treime.
“Exporturile de cereale și oleaginoase din sezonul trecut s-au ridicat la 4.5 milioane MT, din care 2.8 milioane MT au fost exportate pe cale maritimă. Transportul pe Dunăre către porturile mari este cea mai economică soluție pentru exportatorii din Serbia”, a spus Sunchica Savovic.
Sârbii realizează exporturile de materii prime agricole pe Dunăre cu ajutorul a nouă porturi ce au o capacitate de stocare totală de 224.000 MT și o capacitate medie totală de încărcare cumulată de 31.000 MT zilnic.
Global Grain Geneva este unul dintre cele mai exclusiviste și influente evenimente publice din piața globală a comerțului cu materii prime agricole, o platformă ce strânge la un loc 1.200 de profesioniști din cadrul a 550 de companii din mediul comercial al materiilor prime agricole.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: