Traderii de grâu românesc ratează o nouă licitație în Egipt pentru o diferență de 7.5 dolari/MT

cofco-adm-chs-5a0335e4bbfdc.jpg

Gabriel Razi 08 noiembrie 2017
Traderii CHS, ADM și COFCO au ratat astăzi șansa de a încărca noi vapoare de grâu românesc pentru livrare către achizitorul de stat din Egipt în condițiile în care ofertele de preț FOB au fost cu cel puțin 7.5 dolari/MT mai mari față de cele două loturi de marfă rusească ce au fost selectate astăzi de oficialii de la Cairo.
CHS a înaintat o ofertă de 204 dolari/MT FOB, COFCO a oferit grâul românesc la 205.48 dolari/MT FOB, iar americanii de la ADM au pus în plic o ofertă de 204.90 dolari/MT.
Ofertele românești nu au reușit să facă față agresivității cotațiilor venite din partea comercianților de grâu rusesc, astfel că marfa românească ratează a șasea licitație consecutivă organizată de autoritățile de la Cairo.
În aceste condiții, ofertele de grâu românesc nu au ajuns nici măcar în faza finala a licitației, aceea unde ofertele finale sunt selectate după ce se adaugă și costurile de transport pe mare, respectiv în cotația C&F.
Situația subliniază încapacitatea mărfii românești de a face față presiunii din Rusia într-unul dintre cele mai bune sezoane agricole pe care le parcurge economia ex-sovietică.
Pe masa egiptenilor au ajuns astăzi nouă oferte de grâu rusesc la cotații cuprinse între 195.30 dolari/MT FOB și 199.97 dolari/MT FOB.
În final, egiptenii au decis să cumpere doar 120.000 MT de grâu de panificație rusesc. Marfa a fost vândută de ADM și de traderul Al-Wahda. 
ADM a vândut 60.000 MT de grâu rusesc la o cotație de 196.50 dolari/MT FOB la care se adaugă 13.50 dolari/MT. Cotația C&F obținută de ADM cu grâu rusesc a fost de 210 dolari/MT.
Traderul Al-Wahda a obținut azi în Egipt aceeași structură de preț ca și americanii de la ADM.
Cotația medie de 210 dolari/MT C&F obținută de cei doi traderi de grâu rusesc a fost cu 4.2 dolari/MT mai mică față de prețul plătit de egipteni pentru 170.000 MT de grâu rusesc în urmă cu aproximativ o lună.
Încărcarea pentru licitația de astăzi este stabilită pentru 15-30 Decembrie, aceasta fiind ultima perioadă de încărcare disponibilă pentru semestrul întâi al sezonului comercial curent.
Rusia ajunge în urmă acestei licitații să cumuleze 2.9 milioane MT de grâu vândute în Egipt pe parcursul anului de piață curent, originea rusească fiind cea dominantă pe această piață din nordul Africii.
Grâul românesc de panificație 12.5% se tranzacționa astăzi în portul Constanța la cotație medie de 189 dolari/MT FOB, în scădere cu 2 dolari/MT față de acum o săptămână.
Grâul rusesc de panificație 12.5% se tranzacționa astăzi în porturile de la Marea Neagră la o cotație medie de 188 dolari/MT, în scădere cu 3 dolari/MT față de acum o săptămână.
Egiptul este cel mai mare importator de grâu la nivel mondial cu un volum de comenzi internaționale medii de 1 milion MT/luna și cea mai importantă piață de export atât pentru România, cât și pentru Rusia.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: