La doar 100.000 MT de locul patru la producția de rapiță din UE

Traderii văd cea mai mare recoltă de rapiță din istorie în România cu un volum de 1.8 milioane MT

rapita-recolta-2017-5937aa806c8f8.jpg

Gabriel Razi 07 iunie 2017
Recolta de rapiță din România, cultură ce va fi strânsă de pe câmp în mai puțin de o lună, este prognozată la sfârșitul lunii Mai la 1.8 milioane MT, un nivel de record absolut în parcursul istoric al acestei culturi pe piața din România, arată cea mai recentă prognoză a COCERAL, organizația europeană a comercianților de materii prime agricole.
Volumul de producție prognozat în luna Mai  indică o creștere de recoltă de 7% față de estimarea oficială a COCERAL pentru sezonul 2016/2017, respectiv un avans de 23% față de producția de 1,5 milioane MT raportată oficial în vara anului trecut.
Prognoza de producție din luna Mai a fost ajustată pozitiv cu 22% față de calculele precedente făcute în luna Martie, ceea ce reflectă condițiile meteo favorabile pentru agricultura din această primăvară.
Organizația europeană a comercianților de materii prime agricole ia în considerare o suprafață de 580.000 Ha pentru rapiță românească, în creștere cu 26% față de cea din sezonul precedent.
Apetitul fermierilor pentru a se expune suplimentar pe această cultură oleaginoasă este și elementul ce generează majorarea prognozelor de producție pentru rapiță.
În același timp, productivitatea medie prognozată pentru rapița românească se cifrează la 3.2 MT/Ha, în scădere ușoară de la 3.7 MT/Ha în vara anului trecut.
Scăderea de productivitate este generată de condițiile mai puțin favorabile pentru cultură în toamna anului trecut, în special în Banat.
Cu toate acestea, productivitatea medie a rapiței românești prognozată în luna Mai indică al doilea cel mai eficient parcurs din istoria locală a acestei culturi.
Nivelul de productivitate prognozat în prezent este depășit doar de recordul de eficiență din vara anului trecut.
Productivitatea medie prognozată pentru rapița românească în sezonul 2017/2018 este cu numai 2% mai mică față de calculele făcute pentru randamentul mediu la nivelul Uniunii Europene.
Creșterea în volum a recoltei de rapiță din România în sezonul 2017/2018 trimite agricultura locală în imediata apropiere a celor mai mari patru producători de rapiță din Uniunea Europeană.
Diferența dintre recolta de rapiță prognozată pentru România și cea calculată pentru Marea Britanie este de numai 100.000 MT.
Cei mai mari trei producători de rapiță din Uniunea Europeană vor fi Germania, Franța și Polonia și în sezonul 2017/2018.
Recolta de rapiță a Uniunii Europene este prognozată la 21.4 milioane MT, în creștere cu 3.8% față de sezonul precedent.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: