Traderii văd o recoltă de rapiță de 1.5 milioane de tone în această vară în România

rapita-romania-2017-58d82441df9ca.jpg

Gabriel Razi 26 martie 2017
Recolta de rapiță este prognozată la 1,5 milioane MT în această vară, în scădere cu 13% față de estimările sezonului curent, arată prima prognoză de producție pentru anul de piață 2017/2018, dată recent publicității de COCERAL, organizația europeană a comercianților de materii prime agricole.
COCERAL ia în considerare o recoltă de 1.7 milioane MT de rapiță în România vara trecută. Acest volum este cu 0,5 milioane MT peste datele oficiale locale și cu 0,2 milioane MT peste volumul acceptat ca și valabil la nivelul pieței locale de agrobusiness.
USDA ia în considerare o recoltă de 1.37 milioane MT de rapiță în România vara trecută.
În funcție de baza de raportare, prognoza COCERAL indică o producție ce ar urma să marcheze un nivel de record istoric absolut pentru recolta românească de rapiță sau a două cea mai mare producție de rapiță din istorie de pe piața locală.
COCERAL estimează că fermierii români vor recolta rapiță (producție comercială, semințe) de pe o suprafață de 550.000 Ha, în creștere cu 80.000 Ha față de suprafața luată în considerare pentru sezonul curent.
Productivitatea prognozată în luna martie este de 2.8 MT/Ha, în scădere cu 1 MT/Ha față de calculele valabile pentru sezonul comercial în curs.
Creșterea suprafeței este astfel elementul ce ar urma să susțină producția românească de rapiță în sezonul 2017/2018.
Prognozele de producție de la începutul primăverii iau în considerare date preliminare, acestea urmând a fi rafinate pe parcursul următoarelor luni în funcție de evoluția culturii.
Rezultatul de la rapiță din această vară este departe de a fi definitivat în condițiile în care cele trei luni ce mai sunt de parcurs până la momentul în care primele combine vor intra la recoltat în lanurile de rapiță. 
Totul depinde de evoluția meteorologică din acest interval, dar și de investițiile fermierilor în îngrășăminte și produse pentru protecția plantelor.
Spațiu suficient pentru o campanie bună de export
O recoltă de 1,5 milioane MT de rapiță în România lasă loc suficient pentru o nouă campanie de export de mare volum.
La un astfel de nivel de producție, România poate exporta cel puțin 1,2 milioane MT de rapiță pe parcursul sezonului 2017/2018, un volum similar cu cantitatea estimată de exportat până la sfârșitul acestui an de piață în luna iunie.
Piața locală a semințelor de rapiță este animată în principal de segmentul de export în condițiile în care procesatorii locali întroduc pe liniile industriale numai 350.000 MT de rapiță, adică o cantitate de 3,5 ori mai mică față de volumul ce va pleca către destinațiile finale de export.
Creștere ușoară în UE
Recolta de rapiță a UE este prognozată de COCERAL la 20.9 milioane MT, în creștere cu numai 0.4 milioane MT față de sezonul precedent.
Datele organizației comercianților de materii prime agricole arată că paisprezece din cei doauzecisipatru de cultivatori de rapiță din UE vor avea recolte în scădere în această vară, dar creșterea va fi susținută în principal de Germania, cel mai mare producător de rapiță din UE, și de Polonia, al treilea producător comunitar de rapiță.
România va fi al cincilea cel mai mare producător de rapiță din Uniunea Europeană în această vară, depășind Cehia pentru al doilea sezon consecutiv.
Prognoza COCERAL este cea mai pesimistă estimare de până acum pentru recolta de rapiță din Uniunea Europeană.
Comisia Europeană estimează producția la 22,1 milioane MT, iar casa de consultanță Strategie Grains prognozează recolta comunitară la 21.6 milioane MT.
Prețul rapiței a pierdut 20 euro/MT pe bursa de la Paris în ultimele trei săptămâni
Cotația contractului futures cu livrare în August, primul pentru recolta noului sezon, a pierdut 20 euro/MT în ultimele trei săptămâni și a ajuns să se tranzacționeze la sfârșitul săptămânii trecute la nivelul de 363.5 euro/MT. 
Reducerea cotațiilor vine pe fondul așteptărilor pozitive privind recolta de rapiță la nivel mondial, dar și ca urmare a influenței pe care o exercită piața boabelor de soia asupra pieței globale a semințelor de rapiță.
Cele mai recente date arată că fermierii americani vor însămânța cu până la 2 milioane de hectare de soia mai mult față de sezonul trecut în condițiile în care raportul dintre cotația bursieră a boabelor de soia și cea a porumbului favorizează însămânțarea acestui produs oleaginos.
Rapița cu livrarea fizică la recoltă s-a tranzacționat săptămâna trecută pe piața românească între 355 și 359 euro/MT FOB (marfa livrată în portul Constanța, încărcată pe vapor).
Rapița este o cultură ce urmează să genereze încasări medii de peste 1.000 euro/Ha în România în această vară, fiind în același timp unul dintre cele mai profitabile produse din mixul de culturi al fermierilor români.
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook: