Tranzacția Monsanto-Bayer: Ce știm până acum și ce poate bloca mega-înțelegerea germano-americană

2331708873279baggingoperationSinesti-57449e4365b13.jpg

Gabriel Razi 24 mai 2016
Toate reflectoarele agrobusiness-ului mondial sunt îndreptate pe Monsanto și Bayer, doi dintre cei mai mari jucători din industria globală a semințelor și pesticidelor, după ce germanii au făcut primii pași pentru a prelua corporația americană. 
Prima informație despre o posibilă tranzacție între cele două companii a apărut în mediul public în urmă cu două săptămâni. 
Agenția americană Bloomberg a scris la acel moment despre o întâlnire privată între echipele de conducere ale celor două corporații.
Niciuna dintre părți nu a făcut niciun comentariu la acel moment. 
După opt zile, au venit și primele informații oficiale, atunci când ambele companii au confirmat public întâlnirea. 
Bayer a anunțat că a abordat Monsanto pentru o preluare, iar americanii au reacționat, spunând că analizează oferta, dar că nimic nu este bătut în cuie.
Din acest punct, Bayer - o corporație tradițional discretă din punctul de vedere al comunicării publice, a luat prim planul în încercarea de a convinge piețele că sunt cel mai potrivit „pețitor” pentru Monsanto, unul dintre simbolurile de forță ale agriculturii americane.
Finalizarea tranzacției va remodela mediul competițional din agrobusiness, dar drumul către acest obiectiv se arată a fi unul lung și sinuos.  
Dacă în prezentările Bayer, calculele nu arată atât de complicat, reacțiile pieței pot dărâma mega-tranzacția ca pe un castel de cărți.
Prețul oferit nu a ridicat spiritele în rândul investitorilor
Germanii au anunțat public că oferă 62 miliarde de dolari cash pentru a prelua întreg pachetul de acțiuni al Monsanto, adică 122 de dolari pentru fiecare acțiune a corporației americane. 
Oferta indică un premium de 37% peste nivelul de tranzacționare al acțiunilor Monsanto înainte de anunțarea ofertei sau un multiplu de 15,8 al profitului operațional anual al americanilor. 
Cotația acțiunilor americanilor nu a explodat, iar acțiunile Bayer au pierdut mai mult de 10% în câteva zile. 
Reacția piețelor de capital a arătat neîncrederea venită din partea acționarilor celor două companii și a investitorilor. 
„Oferta curentă subevaluează în mod semnificativ compania noastră și, de asemenea, nu abordează și nu oferă reasigurări în privința riscurilor referitoare la finanțare și în privința celor de reglementare (referitoare la autoritățile de concurența – n.red.)”, a anunțat astăzi Hugh Grant, șeful Monsanto, într-un anunț public al companiei.
Această a fost și prima reacție a oficială a Monsanto după debutul discuțiilor privind preluarea de către Bayer.
Reacția Monsanto a venit după ce ieri executivii Bayer au anunțat că vor demara un „road-show” cu opriri la Frankfurt, Londra si în Statele Unite pentru a liniști spiritele piețelor de capital și pentru a explica miza potențialei tranzacții.
Fermierii se tem că vor fi puși în fața unui monopol
Prima reacție a clienților finali a venit din Statele Unite. Fermierii americani se arată neîncrezători că vor avea de câștigat din consolidarea rapidă prin care trece acum piața de semințe și pesticide. 
„Pot controla atât de mult – avem nevoie de Bayer și de Monsanto în competiție. Fermierii sunt lăsați în suferință și, la sfârșitul zilei, totul se termină la noi”, a spus Chris Porter, un fermier american, citat de portalul AgWeb.
O înțelegere dintre Bayer și Monsanto va concentra 30% din piața de pesticide și semințe în cadrul acestei mega-corporații, iar alte 40% vor fi împărțite de Syngenta-ChemChina și de Dow-Dupont.
Atât fermierii americani cât și analiștii au semnalat un potențial risc de creștere al prețurilor în condițiile în care piața va ajunge să fie concentrată între atât de puțin jucători.
Sincronizare imperfectă și obstacole legislative
Discuțiile dintre Bayer și Monsanto vin la șase luni după ce piața de semințe și pesticide a făcut primii pași spre consolidare în rândul corporațiilor gigantice. 
Primii au fost cei de la Dupont și Dow care au anunțat în luna decembrie a anului trecut că vor fuziona, iar, în februarie, a venit rândul elvețienilor de la Syngenta să anunțe că vor fi cumpărați de compania chineză de stat ChemChina. 
În acest context, misiunea Bayer se anunță o provocare în condițiile în care vor fi nevoiți să între sub lupa autorităților de concurență din piețele în care cele două companii activează. 
Oficial, germanii au anunțat că există suprapuneri relativ reduse și că cele două afaceri sunt complementare.
Semne de întrebare din punct de vedere reputational. Cel puțin în Germania
Bayer, o corporație fanion pentru economia germană, se află și în fața opoziției din partea opiniei publice pe piața sa locală. 
Informațiile privind o potențială preluare a Monsanto au inflamat spiritele în rândurile activiștilor germani.
„Monsanto nu poate fi mai nepopular decât este acum în Germania. (...) Cea mai mare temere este că Bayer vrea să cumpere Monsanto pentru a inunda piața europeană cu plante modificate genetic”, a spus Anne Isakowitsch, o activistă ecologistă din Germania, citată de agenția AFP.
Potențiala intrare cu succes a Monsanto în portofoliul Bayer ar putea însemna și sfârșitul de drum pentru acest brand în condițiile în care germanii au asimilat companiile anterior preluate sub marca fanion a grupului din Leverkusen.
 
  Urmărește Agrofinanciar pe Facebook:

  Etichete pentru articol: